Vasakronan bjuder in stockholmarna till Sergelstan och Solna Strand

Kom in bakom kulisserna och lär känna staden. Första helgen i oktober är det dags för Open House Stockholm 2021. För femte året är Vasakronan med som partner till festivalen som öppnar upp staden och väcker allmänhetens nyfikenhet på samhällsbyggande och arkitektur.

Äntligen är det dags igen!

Festivalen Open House Stockholm är tillbaka helgen 1–3 oktober och välkomnar stockholmarna till tre dagar av kärlek till staden. Här varvas guidade turer, seminarier och aktiviteter på temat arkitektur och stadsutveckling. Och allt är helt gratis.

I år bjuder Vasakronan in till tre programpunkter: en vandring i kvarteren kring Sergelhusen, guidade turer på Vasakronans huvudkontor och co-workingkoncept Arena och det precis färdigställda projektet Strand i Solna. Efter att förra årets festival blev digital är vi glada att åter igen kunna bjuda in till visningar på plats.

Alla visningar är ca 45 minuter långa med 20 personer per grupp. Gratisbiljetterna brukar gå åt fort, så skynda dig att säkra en plats.

openhousestockholm.com

Sergelhusen – en historisk förändring

Efter många års historiskt stora renoveringar är Sergelhusen äntligen klara! Välkommen till ett kvarter som nu bubblar av liv. Från att ha varit en plats som uppfattades som steril och på kvällstid rent av otrygg och livlös. Vi har byggt om och byggt nytt. Byggt kontor, takterrasser, bostäder, en soltrappa, butiker och restauranger. Det här är dessutom ett banbrytande projekt med flera hållbarhetsinitiativ. Återbrukat, återvunnit, återfunnit och återställt. Från ett omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar.

Vi tar med besökarna på en guidad tur med avstamp i historien och landar i Stockholms nya pulserande hjärta. Senast vi bjöd på guidade turer här fick vi beskriva vad som fanns bakom byggplank – nu kan besökarna se det med egna ögon. En guidad tur utomhus.

Visas: Fredag 1 oktober kl. 12 och 13. Lördag 2 oktober kl. 10, 11, 12, 13 och 14. Söndag 3 oktober kl. 11, 12 och 13.

Boka din gratisbiljett till Sergelhusen

Framtidens kontor – Vasakronan och Arena

Det är smart. Det är snyggt. Och det är riktigt härligt att vara här. I Sergelhusen hittar du Vasakronans huvudkontor som inte liknar något annat. Vi skulle vilja kalla det Sveriges främsta showroom för det nya arbetslivet. Här kombinerar vi den senaste tekniken med de smartaste hållbarhetsinitiativen. Allt samman i en kontorsmiljö utöver det vanliga, där varje detalj valts ut med omtanke.

Här hittar du också Arena Sergel – Vasakronans coworking-koncept. Kliv in i 3 000 kvadratmeter fyllt med loungeytor, service utöver det vanliga, mötesrum för alla tillfällen och två eldstäder för gänget att samlas runt. Här hittar du dessutom många detaljer som påminner om det som varit, så som SEB:s gamla bankvalv som omvandlats till ett unikt konferensrum. Vanligtvis är bara Arenas medlemmar välkomna in hit, men under Open House gör vi ett undantag. En guidad tur inomhus.

Visas: Fredag 1 oktober kl. 12 och 13. Lördag 2 oktober kl. 10, 11, 12, 13 och 14. Söndag 3 oktober kl. 11, 12 och 13.

Boka din biljett till Framtidens kontor

Strand – Från grå raketverkstad till framtidskvarter

Vi bjuder också in till en guidad visning av kvarteret som gick från grå raketverkstad till en plats för alla med naturen in på knuten. Från hopplöst daterat och dystert till en levande arkitektonisk pärla. Här har fyra blåmärkta 70-talshus i postmodernistisk betong bevarats – och förvandlats. Men vad har en röd stuga på månen, datorspelet Tetris och tv-programmet Gladiatorerna med den här platsen att göra? Det får besökarna på den här turen veta allt om. En guidad tur inomhus och utomhus.

Visas: Fredag 1 oktober kl. 12.00 och 16.30. Lördag 2 oktober kl. 14.00 & 15.00.

Boka din gratisbiljett till Strand

Kort om Open House Stockholm

Under Open House Stockholm bjuds allmänheten in till gratis visningar av stadens mest unika och spännande byggnader och platser. Syftet är att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. 2021 är festivalens sjätte år och Vasakronans femte år som partner. Tidigare har vi på Vasakronan bjudit in till bland annat Klara Zenit, Telefonplan, Skrapan, Garnisonen och Kista Science Tower.

Open House grundades i London 1992. Sedan dess har festivalen etablerats i 50 storstäder över hela världen, och lockar över 1 miljon besökare varje år.

Läs mer om Open House

Vi längtar efter att välkomna stockholmarna in bakom kulisserna till flera av våra spännande fastigheter. Inte minst till Sergelhusen vid Sergels torg, där vi har byggt om och byggt nytt. Det är en historisk förändring av stadens mest centrala plats som vi gjort levande med lockande stråk, takparker och framtidens kontor. Hoppas vi ses!

Anna Nordin, Affärsområdeschef City Vasakronan