Vasakronan bjuder in till 4 visningar under Open House

Den 30 september till 2 oktober är det äntligen dags för Open House! Kom in bakom stadens kulisser och följ med på gratis guidade visningar av Stockholms intressantaste platser och byggnader. För sjätte året i rad är Vasakronan med som en stolt samarbetspartner.

En unik festival!

I tre dagar får du chansen att lära känna och uppleva Stockholm som aldrig förr. Open House bjuder in besökare till att välja och vraka mellan guidade visningar, workshops och stadsvandringar av över 50 platser och byggnader i Stockholm. Bäst av allt? Det är helt gratis.

I år bjuder Vasakronan in till fyra guidade visningar: Vasakronans huvudkontor och coworking konceptet Arena Sergel, nyrenoverade Sergelgatan och Hötorgshus 2, natursköna Solna Strand och sist men inte minst en gemensam visning med Marge Arkitekter av Sergelpaviljongen.

Visningarna är ca 45 minuter långa och det krävs ingen form av föranmälning eller bokning. Det enda du behöver göra är att dyka upp på rätt plats och i rätt tid. Mer information gällande tider och dagar för visningarna samt beskrivningar av de fyra olika programpunkterna hittar du längre ner.

openhousestockholm.com

Sergelgatan och Hötorgshus 2 – förändringen av Stockholms hjärta

”En gata med en rik historia” – det är ett av de många sätt som man kan beskriva Sergelgatan. Ända sedan gatan invigdes i slutet på 50-talet har den utgjort en betydande del av Stockholms hjärta. Bygget av Hötorgscity, som domineras av de fem Hötorgsskraporna, har kallats för en av de mest konsekventa cityomvandlingarna som genomförts i Europa under efterkrigstiden. Den bär på många egenskaper som vi idag tar för givet – bilfri, butikstät med karaktärsdrag av modernistisk arkitektur – men när den byggdes var den allt utöver det normala. Sedan några år tillbaka har Sergelgatan och Hötorgshus 2 genomgått stora förändringar. Med respekt för platsens själ har de renoverats och ett nytt utbud av restauranger, butiker och upplevelser har intagit Sergelgatan. Hötorgshus 2 har omsorgsfullt renoverats för framtiden och står snart redo att välkomna hyresgäster med sina 22 våningar av moderna kontor. Inflyttning är först i början av 2023, men för Open House gör vi ett undantag och släpper in er innanför glasväggarna. Kom på en guidad visning och hör om den historiska resan, från början till nu – hur vi på nytt har gjort området till Stockholms intressantaste plats.

Samling för visning sker vid Sergelgatan skylten som finns över ingången till hötorgsgången, bredvid Designtorgets butik.

Visas: Fredag den 30 september kl. 12 och 16. Lördag den 1 oktober kl. 10, 11, 12 och 13. Söndagen den 2 oktober kl. 11, 12 och 13.
Adress: Sergelgatan 20

Lä mer om visningen

Solna Strand – där hälsa kombineras med arbetslivet

Följ med på visningen av ett kvarter som gör det enkelt att njuta av naturen och få alla motionens positiva effekter på hälsan. Här kombineras arbetslivet med hälsa och välmående. Genom välplanerad arkitektur suddas gränserna mellan naturen och kontorsbyggnaderna ut. Från att vara ett dystert och grått kvarter har det omvandlats till en naturskön pärla. Med varsam renovering och modiga tillbyggnader skapades en plats att trivas på och imponeras av. Från walk & talk möten runt vattnet, basketplaner, utlåning av cyklar till yoga på taket – kom till Solna strand och ser hur vi hjälper våra hyresgäster att ta vara på naturens, vattnets och motionens positiva inverkan.

Passa på att själv känna motionens positiva inverkningar och var med på ett gruppträningspass 11.30 på fredagen! Vanligtvis är det bara Vasakronans hyresgäster som får vara med, men för Open House gör vi ett undantag.

Kom och upplev Solna strand!

Visas: Fredag den 30 september kl. 11.30, 12.30 och 16.00.
Adress: Solna strandväg 84

Läs mer om visningen

Möten, liv och rörelse – Sergelpaviljongen

Med sin röda fasad står Sergelpaviljongen som ett stadigt riktmärke mitt city. Kom och hör Sofie Borg Landqvist från Vasakronan och Pye Aurell Ehrström från Marge Arkitekter berätta om hur detta hus har formats för att passa omgivningen och hur det har öppnat och bundit ihop de olika gatorna runt Sergels torg. Från att vara en plats som är avstängd till att nu vara en arkitektonisk pärla som gör city mer tillgängligt och öppet. Från färgerna, fasaden till konsten och platsen – allt är uttänkt till minsta nivå. För att skapa ett nytt Sergels torg som passar det moderna Stockholm.

Kom och se Sergelpaviljongen som också blev nominerad till Kasper Salin priset 2021!

Samling för visning sker vid Sergelstatyn på Johan Tobias Sergel som ligger mitt emot trappan som finns vid Sergelpaviljongen.

Visas: Fredag den 30 september kl. 12 och 16. Lördagen den 1 oktober kl. 11, 12 och 13.
Adress: Sveavägen 2

Läs mer om visningen

Framtidens kontor – Vasakronan och Arena

Det är smart. Det är snyggt. Och det är riktigt härligt att vara här. Välkommen till framtidens kontor, mitt i city. I Sergelhusen hittar du Vasakronans huvudkontor som inte liknar något annat. Vi skulle vilja kalla det Sveriges främsta showroom för det nya arbetslivet. Här kombinerar vi den senaste tekniken med de smartaste hållbarhetsinitiativen. Alltsammans i en kontorsmiljö utöver det vanliga, där varje detalj valts med omtanke.

Här hittar du också Arena Sergel – Vasakronans coworking-koncept. Kliv in i 3 000 kvadratmeter fyllt med loungeytor, service utöver det vanliga, mötesrum för alla tillfällen och två eldstäder för gänget att samlas runt. Här hittar du dessutom många detaljer som påminner om det som varit, så som SEB:s gamla bankvalv som omvandlats till ett unikt konferensrum. Vanligtvis är bara Arenas medlemmar välkomna in hit, men under Open House gör vi ett undantag.

Vi ses på Malmskillnadsgatan 36!

Visas: Fredagen den 30 september kl. 12 och 16. Lördagen den 1 oktober kl 10, 11, 12, 13, 14 och 15. Söndagen den 2 oktober kl 10, 11, 12, 13, 14 och 15.

Läs mer om visningen

Kort om Open House Stockholm

Under Open House Stockholm bjuds allmänheten in till gratis visningar av stadens mest unika och spännande byggnader och platser. Syftet är att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. 2022 är festivalens sjunde år och Vasakronans sjätte år som partner. Tidigare har vi på Vasakronan bjudit in till bland annat Klara Zenit, Telefonplan, Skrapan, Garnisonen och Kista Science Tower.

Open House grundades i London 1992. Sedan dess har festivalen etablerats i 50 storstäder över hela världen, och lockar över 1 miljon besökare varje år.

Läs mer om Open House

Vi ser fram emot att välkomna stockholmarna till flera av våra spännande fastigheter. Kom in bakom kulisserna och lär känna staden bättre. Bland annat kan du besöka Sergelhusen vid Sergels torg, där vi har byggt om och byggt nytt mitt i city. Ett banbrytande projekt med flera skarpa energi- och hållbarhetslösningar. Hela kvarteret bubblar nu av liv. Hoppas vi ses! - Anna Nordin, Affärsområdeschef City Vasakronan

Anna Nordin, Affärsområdeschef City Vasakronan