Nya Kronan ger plats åt både stort och smått

Nu är Nya Kronan i Sundbyberg klar. Den största hyresgästen Skatteverket har flyttat in och i gatuplan får de sällskap av nyöppnade Stella Pizza. Bakom satsningen står ägarna till stjärnkrogen Etoile.

Storstadskvalitet med småstadskaraktär. Det är visionen för Nya Kronan i Sundbyberg. Namnet anspelar på kvarterets historia. Den börjar redan 1906, då fanns det en knäckebrödsfabrik i byggnaden. De var sin tids storleverantör och producerade 25 ton bröd om dagen som exporterades till hela världen.

Efter tre års byggtid har nu det anrika kvarteret fått ett ansiktslyft. Totalt ryms 47 500 kvadratmeter. I slutet av oktober flyttade Skatteverket in på drygt 44 000 kvadratmeter.

Uthyrningen omfattar två nybyggda fastigheter och en befintlig som renoverats. Myndigheten, som tidigare hade lokaler i Solna strand, gick över till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Det innebar att de kunde minska ytan med cirka 26 000 kvadratmeter.

– Vår vision för Kronan har varit att kvarteret ska bli en del i en levande stadskärna. Vi har velat behålla den småstadscharm som finns i Sundbyberg, främst på Sturegatan som är den ursprungliga gamla handelsgatan, säger Susan Strömbäck, fastighetsutvecklare på Vasakronan.

För att förstärka känslan av småskalighet har olika typer av material används på fasaderna. Byggnader som vetter mot gatan är låga och i kvarterets inre delar högre.

– Viktigt har också varit att skapa en trygg känsla på gatorna och i området runtomkring. Det finns många mötesplatser, planteringar och mindre parker, säger Susan Strömbäck.

Pizza för hela slanten

Ett spännande tillskott bland de mindre hyresgästerna är restaurangen Stella som öppnade 1 januari. Det bjuds på opretentiös stämning och pizza för hela familjen. Bakom konceptet står ägarna till stjärnkrogen Etoile – Jonas Lagerström, Danny Falkman, Kewin Rustas, samt Pernilla Liljeros.

– Vi vill testa ett koncept som är motsatsen till den matkultur vi hittills verkat i. Här inspireras vi av en klassisk tradition med den slags pizzeria jag och många andra är uppvuxna med, säger Jonas Lagerström.

På menyn har Hawaii och Kebabpizzan en given plats. Men också mer ”Etoile-inspirerade” varianter som löjromspizza och burratapizza.

– Bredden är viktig för oss och vi går all in för en familjär atmosfär. Alla är välkomna. Vi har rimliga priser och barnen äter gratis.

Letade lokal länge

Sundbyberg befinner sig mitt i en spännande expansionsfas där flera aktörer lockas av den potential som stadsdelen erbjuder.

– Vi letade länge efter den perfekta lokalen. Sundbyberg är ett optimalt område. Här finns många familjer och en kultur av att gå ut och äta tillsammans. Det stämmer bra överens med den identitet vi vill att Stella ska ha, säger Jonas Lagerström.

Framtidsplanerna är stora för de fyra ägarna. Under 2022 planerar de att öppna tio nya enheter med samma koncept. Både restauranger med sittplatser och mer hål-i-väggen-ställen för upphämtning och hemkörning.

–  I första hand handlar det om Stockholmsområdet. Men så småningom vill vi finnas över hela landet, säger Jonas Lagerström.

Nya Kronan är nominerad till Årets Bygge 2022!

Nya Kronan är nominerad till Årets Bygge 2022 i kategorin kontor och hotell. Läs mer här
Här nedan kan du ta del av fler intressanta fakta som gör Nya Kronan till en av Sundbybergs mest intressanta fastigheter.

Klimatsmarta lösningar

Hållbarhet har varit en ledstjärna i projektet och fastigheten är klassad med den högsta miljöcertifieringen, LEED Platinum. Bland annat har betongstommen behållits i det hus som renoverats och delar av byggmaterialet är återbruk från andra fastigheter. Till exempel har plattor från Hötorgshusens terrass används till takterrassen och i de två ljusgårdarna finns återbrukat tegel från Danmark.

Fokus på hållbarhet har också inneburit klimatsmarta energilösningar. Solceller finns på fasaden och på taken, och en geoanläggning gör fastigheten självförsörjande på energi. På taket finns cirka 2 800 kvadratmeter sedummattor. De bidrar till renare luft genom att ta upp och binda luftföroreningar och förbättrar dagvattenhanteringen.

Konst som utmanar

Kvarteret Kronan utsmyckas med ny konst. Det är konstnären Ann Lislegaard som står bakom konstverket Avatars – The fox, the deer and the rabbit. Det har gjutits i aluminium som är återbrukat från fasaden på Hötorgshus 2. Tillsammans utgör de tre en samling avatarer av välbekanta djur, men i en annorlunda tappning. Verken påminner oss om något bekant. Samtidigt pekar de mot en annan tid och plats, mot ett större sammanhang och samhällsutveckling.

Bilden visar en skiss på ett av konstverken. Foto: Studio Ann Lislegaard

Kommunikation knyter ihop

När Mälarbanan mellan Tomteboda och Kallhäll blir fyrspårig läggs den del som går genom Sundbybergs centrum i en 1,4 kilometer lång tunnel. Det innebär att cirka 30 000 kvadratmeter mark ovan jord frigörs. Här blir det en blandad stadsmiljö som länkar samman bebyggelse och grönområden. Sundbyberg kommer också att få en ny station för pendel- och regionaltåg. Den ska byggas ut till ett större resecentrum som blir en viktig knutpunkt i regionen.

Visionsbilden visar Passagen (t.v) och Arkaden (under tak) som bildar ett 20 meter brett gångstråk mellan fastigheten Godset och Stationshuset. Här planeras för ett rikt utbud av publik verksamhet, till exempel en saluhall/matbutik. Illustration: Marge Arkitekter/Vasakronan samt Sweco Architects/AMF Fastigheter.