Malmös nya matmecka

Nu tar Vasakronan tag i Södertull och skapar den mötesplats som läget förtjänar. Direkt kopplat till gång- och shoppingstråket på Södra Förstadsgatan används redan soltrapporna ner till kanalen som en naturlig pausplats för många människor.

Södertull, Malmö

Vi vill skapa en ny matdestination med stor spridning på restauranger, kaféer och influenser. Här ska finnas smaker från jordens alla hörn. Lokalerna är förhållandevis små vilket vi ser som en tillgång för att få till ett stort och varierat utbud.

Anneli Dahl, uthyrningschef på Vasakronan

Med sitt öppna och tillgängliga läge är Södertull en plats där folk trivs att vara. Nu vill Vasakronan förstärka det beteendet genom att flytta på sina butiker och göra plats för matställen. På det sättet kan platsens naturliga fördelar komma till sin rätt, med den breda soltrappan, närheten till vattnet, sina många soltimmar och rum för uteserveringar.

– Vi vill skapa en ny matdestination med stor spridning på restauranger, kaféer och influenser. Här ska finnas smaker från jordens alla hörn. Lokalerna är förhållandevis små vilket vi ser som en tillgång för att få till ett stort och varierat utbud, säger Anneli Dahl, uthyrningschef på Vasakronan.

Vasakronan har ställt som krav att de aktörer som vill etablera sig på Södertull ska ha öppet såväl dag- som kvällstid. Tanken är att etablissemangen ska bidra till att skapa liv och rörelse på platsen under hela dagen. Sedan tidigare finns Texas Longhorn på plats med en tydlig inriktning på kött och hamburgare. 2014 öppnade Zocalo, en mexikansk restaurang som har sitt ursprung i Taqueriorna och gatumaten i stadsdelen Mission District i San Fransisco. Runt hörnet från Södertull ligger Vespa, en italiensk restaurang med fingertoppskänsla.

– I våras flyttade den framgångsrika kafékedja Condeco in, men det senaste tillskottet i huset är snabbmatskedjan Subway. Ytterligare en restaurang kommer att öppna under 2016, men är än så länge anonym. Och så finns det en butik kvar, Allt i kök, som vi tycker passar bra in i den nya profilen, matglada besökare.

Snart landar en av Malmös stora krogkungar, Fotios Malamas, på Södertull med ett helt nytt koncept, Mosaiks Biereria. I fokus står givetvis öl, och att kunna erbjuda ett stort utbud av olika sorter, men även medelhavsinspirerad mat som komplement till all öl. Fotios Malamas driver sedan tidigare Cuba Café, Vanna Beach, Bistro Dragörkajen, Mosaik och nattklubben Stortorget 11.

– Vi har haft en lång relation med Fotios Malamas som har hyrt av Vasakronan tidigare. Han har både kunskap och det driv som behövs för att vara en viktig kugge när vi etbalerar en ny matdestination, säger Anneli Dahl.

Varför ett nytt krogstråk?

– Stadskärnan i Malmö färgades av allt som hände på marknaden under 2012/2013 när bland annat Emporia slog upp portarna samtidigt som Triangeln byggdes om. Södra Förstadsgatan påverkades negativt och har en tid kämpat med vakanser, butiker som flyttat från gågatan in på Triangeln, och konkurser. Men nu har det vänt. Mango öppnade nyligen upp en stor flagship store, och jag tror att vi går stärkta ur detta. Svåra tider utmanar oss att tänka nytt och att utvecklas. Vi måste jobba på andra sätt och anpassa oss, det är Södertull ett exempel på. Vi ser en stor förändring i folks levnadsvanor och att man i dag går ut och äter i mycket större utsträckning. Att kunna erbjuda folk tillgång till den här platsen och atmosfären känns fantastiskt, säger Anneli Dahl.