Willys Hemma bidrar till lyft på Södra Förstadsgatan

Nya besöksrekord och en pinfärsk Willys Hemma. Det uthålliga samverkansarbetet på Södra Förstadsgatan i Malmö har gett resultat. Men att skapa ett attraktivt och lönsamt handelsstråk är ett arbete som aldrig blir färdigt.

I april och maj visade besöksräknarna de bästa siffrorna någonsin sedan mätarna sattes upp 2011. Det långsiktiga samarbetet mellan olika aktörer för att lyfta Södra Förstadsgatan har pågått i flera år och uthålligheten har gett utdelning. Idag erbjuder stråket en bred och uppskattad blandning av shopping, fik, restauranger och upplevelser.

– Vi har lärt oss väldigt mycket under de senaste åren i samverkansgruppen. Ensam är definitivt inte stark när man arbetar för att utveckla en plats. Man måste kunna jobba både över branschgränserna och tillsammans med sina konkurrenter, säger Pia Sandin, vd på Malmö Citysamverkan.

Enligt Pia Sandin gäller det att lyfta blicken och inte stirra sig blind enbart på shopping. Mat, dryck och upplevelser har blivit allt viktigare. Något som har saknats i butiksmixen på Södra Förstadsgatan är just livsmedel. Många bor i närheten och ännu fler är på väg till och från jobb, skola och aktiviteter. Även de som shoppar vill kunna köpa en dricka eller macka.

Uppskattad öppning av Willys Hemma

Därför var det uppskattat när Willys Hemma öppnade dörrarna till sin 1 400 kvadratmeter stora butik på Södra Förstadsgatan 24. Butiken ligger i Vasakronans fastighet och har varit öppen sedan slutet av april. Det är för tidigt att göra en riktig utvärdering, men hittills är butikschefen Jimmy Ericsson nöjd.

Pia Sandin, VD Malmö Citysamverkan
Pia Sandin, VD Malmö Citysamverkan

– Det märktes direkt att vi har hamnat rätt. Nu efter några veckor har vi fått en hel del stamkunder, men redan de första dagarna hade vi ett stadigt och bra kundflöde. Vi har ett kortare butiksvarv för dem som bara vill köpa lunch, snacks, dricka eller godis, och ett längre för dem som behöver handla mer. Kunderna har blivit glatt överraskade – både över att vi finns här och att butiken är betydligt större än vad den verkar utifrån, säger han.

Attraktion och energi tillbaka

Man skulle kunna säga att Södra Förstadsgatan har återuppväckts från en Törnrosa-liknande slummer. Det som för bara några år sedan var ett sömnigt och ganska ospännande stråk, som många butiker valde att lämna, har återfått sin energi och attraktionskraft.

Under maj möttes besökarna av ett Medelhavsinspirerat färgtema, som går igen i allt från blommor och skyltning till gungorna där besökarna kan vila shoppingtrötta ben. Ovanför en tvärgata in mot Davidhallsområdet hänger en konstinstallation – ett gäng gula t-shirtar, som små solar mot den blå Malmöhimlen.

– Alla aktörer i samverkansarbetet behöver ha en gemensam målsättning och vara beredda att både ge och ta. Vi testar hela tiden nya saker för att skapa dynamik och intresse. Hellre flera mindre insatser än stora komplicerade processer som tar lång tid att få igenom. Det ger en större flexibilitet i den snabbrörliga värld vi befinner oss. Nya idéer och erbjudanden gagnar nästan alltid platsen som helhet, säger Pia Sandin.

Jimmy Ericsson, butikschef Willys Hemma, Södra Förstadsgatan
Jimmy Ericsson, butikschef Willys Hemma, Södra Förstadsgatan