Lakrits i fokus i Uppsala

Det är mycket på gång i Uppsala city. En sak som hänt är att en värld av lakrits har hittat till Uppsala. Efter att länge ha letat lokal, har Lakritsroten öppnat och erbjuder nu kunderna att botanisera bland 700 produkter, få tips och testa lakritsprovning.

Erik Dahlén Lakritsroten Uppsala
Erik Dahlén Lakritsroten Uppsala

TUGG Burgers, Hawaii Poké och Lakritsroten är exempel på varumärken som hittat till Uppsala under hösten.

– Vi har länge velat öppna i Uppsala och lokalen på Kungsängsgatan är perfekt med läget mitt i city. Hit hittar både Uppsalaborna och turister. Det har gått väldigt bra, kunderna tycker att det är kul vi äntligen finns här, säger Erik Dahlén, VD på Lakritsroten.

Lakritsroten är en specialistbutik med allt inom lakrits. Och då inte bara godis och konfektyr. Här finns också avdelningar för mat och bakning, desserter och skönhetsprodukter. Kunderna kan njuta, dofta, provsmaka och botanisera bland lakritsprodukter från världens alla hörn. Personalen är lakritsexperter som gärna guidar och ger råd.

– Lakrits är ju faktiskt en krydda även om den främst blivit sammanknippad med godis. Men den går att använda både i bakning och matlagning. Den är perfekt att använda i grytor, såser, bakverk, desserter och mycket annat. Själv kryddar jag köttfärssås med lakrits, smaken gifter sig perfekt med tomaterna.

Lakritsroten Uppsala
Lakritsroten

Igång sedan 2007

Lakritsroten öppnade 2007 på Odengatan i Stockholm. Sedan dess har det blivit butiker även i Malmö och Göteborg, totalt har Lakritsroten idag elva butiker. 2014 lanserade Lakritsroten ett nytt butikskoncept.

– Vi tog tillvara själen i Lakritsroten som är service, humor och glädje och tog konceptet ett steg längre. Både när det gällde inredning, färger och vad vi erbjuder. Tiden när det räckte med att enbart sälja produkter är för länge sedan förbi. Kunderna måste också få upplevelser, säger Erik Dahlén.
I den 100 kvadrat stora butiken finns därför ett provningsrum för aktiviteter och lakritsprovningar.
– Här har vi provsmakningar till exempel hur man kan kombinera vin och lakrits. Vi bjuder även in leverantörer som får berätta om hantverket och sitt sortiment för kunderna.

Lakrits på webben

Sedan 2013 finns en webbshop för försäljning av lakrits.

– Den öppnade vi främst för att ge kunder över hela Sverige möjlighet att handla och för att skapa en mötesplats för alla som älskar eller är nyfikna på lakrits. När det gäller fysiska butiker vill vi absolut öppna i fler städer. Det kommer att hända mycket framöver.

För Erik Dahléns egen del blir det en hel del provsmakande och han tycker det är alltid spännande att prova nya produkter.

– Min personliga favorit just nu kommer från vårt eget märke Nordiskt Lakritskök. Det är en saltlakrits med smak av blåbär rullad i syrligt pulver.

Lakritsroten
Provsmakning av lakrits är en del av konceptet. Vad sägs om saltlakrits med smak av blåbär rullad i syrligt pulver?