Konsten att göra staden roligare och trevligare

I Göteborg har gatukonst förvandlat fyra tråkiga fasader till något som berör människor.
”Jag vill påverka min stad. Lite som en arkitekt som skapar rum och atmosfär. Att få jobba på det här sättet känns jättekul.” –  Ali Davoodi, kreatören bakom satsningen Art Made This.

"Queen Bee" Mimmi Andersson & Merete Lassen, Kungsgatan 65
"Queen Bee" Mimmi Andersson & Merete Lassen, Kungsgatan 65

Bara kvinnliga konstnärer

Bakom konstverken står fem kvinnliga konstnärer. Att det är just kvinnor är ingen slump.

– Det finns så många kvinnliga konstnärer som är ”up and coming” men de verkar ha svårt att komma fram. Därför vill jag lyfta fram kvinnor, säger Ali Davoodi.

Sina konstnärer sökte han via sociala medier och andra nätverk. Intresset var stort. De fem som valdes ut jobbar på olika sätt och har olika konstnärliga uttryckssätt.

–Det var väldigt medvetet eftersom vi ville ha mångfald. Det skulle finnas något som var ögongodis för alla och så verkar det ha blivit. Olika människor fastnar för olika verk och jag är övertygad om att konst lämnar spår.

Art Made This har väckt stor uppmärksamhet bland göteborgarna.

– Vi har fått fantastisk respons. Det märks att människor som passerar känner något, att de blir berörda, säger han och berättar om två unga tjejer som kom fram när han satt med sin dotter och drack kaffe på stan:

– De tyckte att fasaderna var fantastiskt fina. En av dem gick på konstskola och hade tagit med hela sin klass för att kolla. Det är bästa berömmet när en vilt främmade person kommer fram och säger nått sådant.

Hoppas på snöbollseffekt

Ali Davoodi tycker att konsten måste hitta vägar ut till människorna.

– Jag har tidigare drivit ett galleri men det är svårt att få människor att komma dit. Kanske tycker många fortfarande att konst inte är något för dem. Men om berget inte kan komma till Muhammed, får Muhammed komma till berget.

Ali Davoodi är lite av en profil i Göteborg och driver många olika kreativa projekt. Bland annat Göteborgs årliga modemässa Fresh Fish.

– Jag vill skapa grejer. Det kan vara konst, det kan vara kläder – eller någonting annat. Jag älskar att påverka, jag gillar att göra revolt och bryta regler. Då menar jag inte att man ska klottra dumma saker och fula ord. Utan att röra om och trigga saker på ett schysst sätt.

Art Made This är ett samarbete mellan Ali Davoodi och Vasakronan.

– Vi började prata om hur vi kunde göra staden roligare och trevligare. Det fanns några portar som kändes lite trötta och vi bestämde oss för att jobba med gatukonst i någon form.

Nu vill Ali Davoodi sprida Art Made This till andra städer som behöver bli roligare och mer inspirerande.

– Jag hoppas verkligen att det blir en snöbollseffekt!

Konstnärerna och verken

Angelica Lucaci Paper Art på Magasinsgatan. Arbetar framförallt med svartvita illustrationer.

Ebba Chambert Jai ma på Vallgatan. Jai ma betyder ungefär ”hylla mamma” på sanskrit. Jobbar ofta med färgstarka naturinspirerande bilder.

Camilla Boström Urban Jungle på Vallgatan. Skapar mönster och målar fåglars fjäderskrud.

KONTRAST, ett samarbete mellan Merete Lassen och Mimmi Andersson Queen Bee på Kungsgatan. Arbetar ofta med grafiska former och djurmotiv.

Kolla in alla verk i Art Made This

Jai Ma" Ebba Chambert, Vallgatan 22
Jai Ma" Ebba Chambert, Vallgatan 22