Kings Cross – ny stadsdel i London med extra allt

London har varit en föregångare när det gäller att skapa stadsdelar där människor både kan bo, arbeta och uppleva. Just nu är det i Kings Cross det händer.

Att mixa bostäder, kontor, butiker och service är ett sätt att få staden att leva – dygnet runt.
– Det här är en utveckling vi på allvar sett de senaste åren. Inte minst i citykärnorna, säger Jesper Örtengren, affärsutvecklingschef för handel på Vasakronan.

Internationellt syns trenden på många håll särskilt i områden där man varit tidigt ute. Ett av de mest spännande exemplen är det gamla spårområdet kring Kings Cross, som sedan 2001 har genomgått en massiv förvandling. Här har fastighetsutvecklingsbolaget Argent skapat en av Londons mest attraktiva stadsdelar.

– Argents vision var att utveckla och bygga en skön stadsdelsmix som fick människor att vilja bo, etablera kontor och öppna butiker här. Viktigt var att skapa platser att njuta av och platser som skulle vibrera av folkliv och glädje, säger Jesper Örtengren, som nyligen besökte Kings Cross för att få inspiration och ta del av kunskap.

I Kings Cross finns 340 000 kvadratmeter kontorsytor, femtio byggnader, tjugo gator och gott om platser där människor kan trivas och mötas. Restauranger och mat tar över 50 000 kvadratmeter av områdets totala yta på nästan en miljon kvadratmeter. Många stora företag har lockats att etablera sina kontor i området, exempelvis Louis Vitton, Alphabet, Google och Astra Zeneca, fler är på väg in.

Kings Cross, London
I Kings Cross samsas bostäder, kontor, butiker och service, med platser för folkliv och glädje.
Coal Drops Yard
Coal Drops Yard är den nya livsstilsgalleria som öppnar i Kings Cross i London.

Brett utbud

Genom området rinner en kanal som skapar atmosfär. Det finns parker, grönområden, caféer och restauranger, biograf och ett sportcenter som lockar långt fler människor än de som bor och arbetar här.

– Ett Visitor Center hjälper folk att hitta rätt. Det erbjuds mycket kultur och events som konserter och utställningar. Det finns gott om shopping i form av flera marknader och butiker som Jigsaw, & Other Stories och Nike.

En stor del av den ursprungliga visionen har blivit verklighet, men utvecklingen fortsätter. I höst öppnar livsstilsgallerian C D Y, Coal Drops Yard, mitt i området.

– Ett 60-tal mindre butiker kommer finnas på två plan. Det blir små enheter som erbjuder en mix av lite mer okända hantverksinriktade varumärken men också kända. På det översta planet ska Samsung öppna ett produkt- och upplevelsecentrum. Namnet Coal Drops Yard har en historisk förklaring. Gallerian byggs där distributionscentralen för kol en gång låg. Kolet kom med tåg, lastades om på hästkärror och kördes sedan ut i staden. Idag distribueras inte kol, utan upplevelser, en häftig transformering, säger Jesper Örtengren.