I huvudet på konditor Frida Leijon

Konditorn Frida Leijons lekfullhet och helt egna sätt att skapa bakverk, har väckt uppmärksamhet och lockat kunder. Nu öppnar Frida Leijon nytt försäljningsställe i Svava Matgalleria i Uppsala med förhoppningen att locka ännu fler.

Du blev utsedd till Årets stjärnskott av White guide. Hur kändes det?

– Superroligt och jättestort. Vi är ju så pass nya. När utmärkelsen kom hade vi bara drivit vårt stenugnsbageri & konditori i nio månader.

Varför har det gått så bra?

– Faktiskt tror jag att det beror mycket på att jag lyckats bygga mitt eget varumärke. 2016 vann jag Årets konditor som är SM för professionella konditorer. Jag har synts rätt mycket i media och folk blir nyfikna. Det skapar ett intresse och gör att kunder hittar hit trots att bageriet ligger en liten bit utanför stadskärnan.

Nu är det dags att utvidga och flytta in till stan. I augusti öppnar ni ett nytt ställe i Svava Matgalleria. Varför då?

– Vi ville ha ett försäljningsställe där människor rör sig dagligen och där flödet av kunder är bra. Eftersom Svava är en matgalleria så passade lokalen väldigt bra. Men vi behåller också bageriet vi redan har med försäljning, produktion och servering.

Hur ser konkurrensen ut?

– Inte så tuff om man jämför exempelvis med Stockholm där det hela tiden poppar upp nya bagerier och konditorier. Men i Uppsala har det inte hänt så mycket nytt i den här branschen de senaste tio åren. Så jag tror att vår timing är bra.

Hur kom det sig att du valde just den här karriären?

– Slump – och ödet kanske. Jag visste tidigt att jag ville jobba med något kreativt. Jag gjorde min prao på ett bageri och kände att det här passar mig perfekt.

Du är känd för fantasifulla, lekfulla kreationer som till exempel den officiella bandybakelsen i samband med årets bandyfinal. Varifrån får du din inspiration?

– Jag vill göra någonting som är annorlunda, som är spot on, och börjar med att fundera ut en idé. Bandybakelsen är jag stolt över, den skulle förstås vara rund och formen gjöt jag från en riktig bandyboll. Jag blir också inspirerad och lycklig när kunder i morgonrock hänger på låset hos oss för att köpa sitt frukostbröd.

Bakning har blivit hett, det är gott om tävlingar på tv. Hjälper det framgången?

– Absolut. Förut har det mest handlat om matlagning och mästerkockar, nu har bagare och konditorer kommit i fatt. Ta bara ett namn som Roy Fares, han går verkligen genom rutan. Jag tror att allt detta bidrar till att vår bransch blir starkare och mer respekterad.

Vilka är dina utmaningar nu?

– Att fortsätta att höras och synas. Och locka folk till vårt nya ställe i Svava förstås.