Hållbara samtal på Hötorgsterrassen under Kulturfestivalen

Kulturfestivalen intar Hötorgsterrassen. Bland annat kommer det under fem dagar att föras filosofiska samtal om hållbarhet.

Hötorgsterrassen foodtruck

Sommaren 2015 öppnade Hötorgsterrassen igen för allmänheten efter att ha varit stängd i 40 år. Även i sommar lockar denna gröna cityoas med foodtrucks och ett avslappnat häng tusentals människor.

Kulturfestivalen på Hötorgsterrassen

Från tisdag 16 augusti till och med lördag 20 augusti kommer det mellan kl.16.30-18.00 dagligen att hållas ett filosofiskt samtal mellan flera paneldeltagare från näringsliv, kultur, civilsamhälle och vetenskap. Temat för samtliga samtal är hållbarhet; livsstilar, värderingar, visioner och förändring. Hur lever vi våra liv? Vilka uppoffringar är vi egentligen beredda att göra för att leva mer klimatsmart? Hur ser vårt nya hållbara samhälle ut?

Tisdag 16/8 Samtal: Bostaden – stadens natur
Snart bor 70% av jordens befolkning i städer – Hur påverkar urbaniseringen vår relation till naturen? Hur kan vi innefatta naturen i våra städer?

Onsdag 17/8 Samtal: Butiken – individ och val
Vår konsumtion ökar – Hur och varför konsumerar vi allt mer? Vad är kollaborativ konsumtion? Vilka alternativ ger oss kulturen?

Torsdag: 18/8 Samtal: Bilen – resor, semesterresor och inre resor
Vårt flygresande ökar – Vad söker vi egentligen på våra semesterresor? Är en del av vårt resande också en sorts upplevelsekonsumtion och finns det alternativ?

Fredag 19/8 Samtal: Börsen – tid och pengar
Hur mycket styr ekonomin våra val och våra liv? Hur använder vi vår tid och våra pengar? Hur mäts välfärd om inte i BNP?

Lördag 20/8 Samtal: Brödet – mat och liv
Vad och hur äter vi? Vad är bäst att äta, för vår hälsa och för miljön? Var kommer maten ifrån och hur ska den räcka till alla?

Parallellt med de filosoferande samtalen bidrar Stockholms stad med en interaktiv frågestund om hur staden arbetar med klimatfrågorna. Publiken är välkommen att ställa frågor till experter från Miljöförvaltningen och Stockholms stadsledningskontor varje dag.

Mer information om samtalen och dess deltagare hittar du här.

På Hötorgsterrassen hittar du även Refo som designar av återbrukat material, Bee Urban som kopplar tillbaka den urbana människan till naturen, Klimatvågen som väger vår förbrukning och Stockholms stadsbibliotek som lånar ut böcker om hållbarhet, miljö och klimat. I anslutning till Hötorgsterrassen, med ingång via Sergelgatan 8-12, hålls dessutom en konstutställning av Galleri Baginski. Här ställer tio konstnärer ut sina verk med anknytning till Kulturfestivalens inriktning, med franskt tema och med blandade konstarter. Lär mer om utställningen här.

Hötorgsterrassen mitt i Stockholm City

På taken mellan Hötorgsskraporna 1 och 2, granne med Konserthuset hittar du Hötorgsterrassen. Sommaren 2015 öppnade den åter för allmänheten efter att ha varit stängd i drygt 40 år. Efter fjolårets succé hålls terrassen öppen även i sommar. Att erbjuda en grön, skön citypark för stockholmare och turister är ett led i vårt ständiga arbete att utveckla staden till en plats där människor trivs och vill vara.

– Vi vidareutvecklar Hötorgsterrassen i år. I vår rapportDen Goda Staden, säger medborgarna att de bland annat vill ha mer marknader, kvällsliv och kultur i staden. I år kompletterar vi förra årets foodtrucksutbud med bland annat uppträdanden, utställningar och andra spännande verksamheter, säger Anna Nordin, Affärsområdeschef Stockholm City, säger Anna Nordin, Affärsområdeschef Stockholm City.

– Att testa nya idéer som driver stadens utveckling i en positiv riktning är en av våra uppgifter som fastighetsägare. Att öppna upp den här typen av ytor för allmänheten är ett exempel på det. Vi hoppas att de som rör sig i staden under sommaren ska uppskatta initiativet och ta sig hit för lunch, middag eller en fika, säger Anna Nordin.

Besök Hötorgsterrassen 2016

Ingång till Hötorgsterrassen sker via en trappa från Sveavägen 17 samt från en trappa på Mäster Samuelsgatan 40/42. Hiss via Hötorgshus 2, Sveavägen 13.

Sommarens öppettider Terrassen öppnar den 20:e maj och håller öppet in i september så länge vädret tillåter. Måndag-Onsdag 10-20, torsdag-lördag 10-23, söndag 10-18.

För aktuellt program följ Hötorgsterrassen på Facebook: https://www.facebook.com/terrassensthlm/