H.M Konungen förklarade Hisingsbron invigd

Söndagens finalinvigning av göteborgarnas nya bro gick av stapeln i strålande septemberväder. Bron som öppnade för trafik den 9 maj invigdes söndagen den 5 september officiellt av Kung Carl XVI Gustaf.

Kungen inviger Hisingsbron i Göteborg

Ett landmärke som för oss närmare varandra

Glädje, musik och dans stod på programmet i form av bland annat Brunnsbo musikklasser och dansgruppen Twisted Feet.

I sitt invigningstal gratulerade Kungen till ett landmärke som för göteborgarna närmare varandra och en bro som uttrycker optimism och en vilja att skapa en stad som hänger samman. Att bron är viktig för Göteborg är något som även Vasakronan kan understryka:

– Hisingsbron stärker staden på så många sätt. De centrala delarna knyts ihop med vattnet och vi får en tydligare och närmare koppling över älven. Lilla Bommen är ett område som förändras enormt just nu. Här utvecklas kajstråket, kontor blandas med bostäder, hotell, handel, restauranger och andra upplevelser. Bron är en viktig del av det, säger Kristina Pettersson Post, regionchef på Vasakronan.

– Dessutom är bron mer integrerad i stadsrummet. Den lägre brohöjden ger lägre påfarter vilket ger en ökad tillgänglighet för alla. De generösa ytorna för cykel och gång är ett stort plus och redan idag ser vi effekterna av det i form av betydligt fler fotgängare, cyklister som använder bron. Det är positivt att man har satsat på att ge rum för människan. Dessutom är det en vacker bro som ger karaktär åt staden, avslutar Kristina.

Hisingsbron sträcker sig mellan Lilla Bommen och Ringön, mitt i centrala Göteborg. Invigningen av den nya förbindelsen startade redan söndagen den 9 maj då bron öppnade för gående, cyklister, bilar och bussar. Sedan dess har över en miljon resor gjorts över bron. Söndagen den 5 september var det alltså dags för den avslutande invigningsceremonin.

Läs mer om Lilla Bommen

Läs mer om Hisingsbron och ta del av invigningsceremonin

Kungen inviger Hisingsbron