Prototyp Göteborg – Staden som utställning

Som en del av Göteborgs 400-årsfirande i sommar blir stadens offentliga rum en utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg. Här bjuds allmänheten att ta del av, och vara med och skapa, nya hållbara lösningar i stadens utveckling. Huvudområdet är ett gångstråk som sträcker sig från Kronhuset, Centralenområdet, Lilla Bommen och över Hisingsbron till Frihamnen och Ringön. Längs stråket bjuds  allmänheten in att ta del av stadens historia och utveckling. Prototyp Göteborg arrangeras av Göteborgs Stad och pågår mellan 2 juni – 3 september 2023. Vasakronan är med som partner och medverkar både på plats i Frihamnen och bidrar med aktiviteter längs stråket i Lilla Bommen.

En tre månader lång utställning

Under Prototyp Göteborg blir det workshops, byggworkshops, samtal och diskussioner. Utställningen är ett tillfälle att visa upp hur vi ställer om och bygger en modern och hållbar stad. Här kommer allmänheten att få möjlighet att prototypa, se helt nya lösningar och inspireras av framtidens innovationer.

Vasakronan medverkar bland annat i diskussionsforumet: Återbruk och cirkulärt byggande, på scen i Frihamnen. En eftermiddag som modereras av Parisa Amiri och gästas av branschen i Göteborg samt intressanta Key Note speakers. Vi lägger också stort fokus på aktiviteter längs stråket genom Lilla Bommen. På den färgglada torgytan; Playce Lilla Bommen, på Läppstiftets innergård, skapar vi till exempel ett restaurangtorg med mat och dryck, aktiviteter, musik och ett härligt häng.

Vasakronan bjuder även in allmänheten till en utställning i entréplan genom den ikoniska byggnaden Läppstiftet. Här får göteborgarna ta del av historian kring platsen och får en inblick i det som kommer att bli det nya Göteborg. Det planeras även bokade rundturer i Läppstiftet och Platinan för att få chansen att utforska dessa unika fastigheter. Här får besökarna en storslagen vy av vår vackra stad i alla väderriktningar.

Under Hisingsbron uppför Göteborgs Stad ett trevligt utegym med sittplatser längs kajen.

Prototyp Göteborg Gångstråk
Gångstråk Prototyp Göteborg. Bild Göteborgs Stad
Playce Lilla Bommen
Playce Lilla Bommen

Lilla Bommen – Från grått kontorsområde till färgstark del av staden

Området kring Frihamnen, Hisingsbron och Lilla Bommen är våra mest centrala delar i staden. Vasakronan jobbar med att utveckla Lilla Bommen från grått kontorsområde till den stadsdel det förtjänar att vara, det vill säga, en dynamisk och färgstark del av staden med levande kajstråk, kontor, handel, nöjen och service.

– Genom Prototyp Göteborg får vi möjlighet att prototypa, bli konkreta, testa, ha dialog med allmänheten med mera. Här får vi dela med oss av vårt hållbarhetsarbete till allmänheten, något som inte alltid syns utanpå husen. Vi arbetar löpande med att energieffektivisera våra befintliga fastigheter och hitta innovativa lösningar när vi bygger om eller nytt. Allt med visionen om den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas, säger Magnus Tengberg, Chef stads- och fastighetsutveckling Vasakronan Göteborg.

Vasakronans aktiviteter under Prototyp Göteborg:

 • 25 maj: Städa Lilla Bommen
  Vi sponsrar Städa Sverige och städar i Lilla Bommen.
  Läs mer om Städa Sverige.
 • 1 juni: Forum för återbruk och cirkulärt byggande
  Moderator: Parisa Amiri.
  Plats: Kajskjul 105, Frihamnen. Föranmälan krävs.
  Läs mer och anmäl dig här.
 • 2-4 juni: Festligheter på Playce Lilla Bommen
  Playce Lilla Bommen ligger på Läppstiftets innergård. Här erbjuds: Mat & dryck, musik och aktiviteter.
  Läs mer.
 • 3 juni: Guidad visning i det ikoniska Läppstiftet
  Två turer: kl. 10.00 och 13.00. Föranmälan krävs.
  Läs mer och anmäl dig här.
 • 3 juni: Guidad visning i profilbyggnaden Platinan
  Två turer: kl. 10.00 och 13.00. Föranmälan krävs.
  Läs mer och anmäl dig här.
 • 1 juni – 3 september: Utställning i Läppstiftet
  Utställning i Läppstiftets entréplan. Lär dig mer om Läppstiftets historia och Lilla Bommens Framtid.
  Läs mer.

 

Vill du veta mer om Göteborgs 400-årsjubileum, läs mer här!

Vill du veta mer om Prototyp Göteborg, läs mer här!

Playce Lilla Bommen

Vi ses på Prototyp Göteborg!