Hyperlokalt odlade grönsaker tar plats i gallerian Skrapan

Gallerian och mötesplatsen Skrapan i Stockholm satsar nu ytterligare för att göra Södermalm mer hållbart. Snart slår kvartersodlaren Cubegreens upp sina portar på Skrapans innegård.

Få dina grönsaker härodlade

Med sina lokalt producerade grönsaker och örter har Cubegreens hydroponiska odling, det vill säga att odla utan jord och istället använda sig av vatten och näring, snabbt blivit en favorit. Under hösten är det dags för den första skörden. Visionen är att erbjuda lokalt odlade grönsaker året runt utan att rucka på vare sig kvalité eller smak.

Startupen som är specialiserad på urban odling startades av Carl och Lill Grebling 2018.  I specialbyggda fraktcontainersodlar Cubegreens grönsaker på höjden där varken jord eller långa transporter behövs.

– Allt började med en passion för odling och mat. Genom Cubegreens förenas våra intressen och vår vision att ge fler tillgång till närodlade grönsaker. Med inspiration från det nordiska som såväl det internationella köket, brinner vi för att genom moderna odlingsmetoder upptäcka nya smaker, säger Carl och Lill Grebling.

Carl och Lill Grebling driver Cubegreen som nu startar upp odlingar på Skrapans innergård.

Förutom att Cubegreens är leverantör till restauranger och butiker, kan även privatpersoner prenumerera på skörden. Varje vecka levereras säsongens grödor direkt till dörren via cykel eller till fots. Skrapan blir företagets andra etablering i Stockholmsområdet, den första odlingen finns i Sickla.

– Det känns otroligt roligt att äntligen få välkomna Cubegreens till Skrapan. Vi har jobbat ett bra tag för att få till detta samarbete. Lill och Carls engagemang för hållbar odling och matkultur, men även för Skrapan som plats, är otroligt inspirerande, säger Linda Westersten, Affärsutvecklare handel Stockholm på Vasakronan.

Hydroponisk odling handlar om att odla grönsaker och kryddor utan att behöva använda jord. Cubegreens odlar också på höjden, vilket spar odlingsyta.
Läs mer på:

Cubegreens webbsida

Skrapans webbsida