Carlsberg Byen – stadsdelen som kokar

Innovation, passion och extraordinärt – tre ledord som genomsyrar utvecklingen av Carlsberg Byen i Köpenhamn. Kathrine Heiberg på Reteam Group har lett arbetet med att göra området hett för handel och nöje.

Vad är Carlsberg Byen?

– Det är ett gammalt bryggerikvarter med fantastiska byggnader från sent 1800-tal. Det omvandlas nu till en helt ny stadsdel inne i Köpenhamn med bostäder, kontor och inte minst ett levande område för shopping och uteliv. Hela området kommer att stå klart 2024.

Ni har tagit fram ett koncept för handel och nöje. Vad är den stora utmaningen??

– De som kommer att arbeta och bo i Byen räcker inte som kundunderlag för att hålla igång 30 000 kvadratmeter av näringsidkare i gatuplan. Området ligger också off-grid mellan en järnväg och en park utan naturliga flöden av besökare.

– Vår utgångspunkt var att Carlsberg Byen därför måste bli en destination som lockar besökare. Och att vi inte kan kopiera något av det som redan finns i närliggande Vesterbro eller Fredriksberg där det finns gott om butiker och restauranger.

Och vad landade ni i?

– Vi har utgått från bryggeriet Carlsbergs filosofi om att man inte bygger upp en verksamhet med kortsiktig intjäning som mål. Bryggeriet har nått sin starka position tack vare innovation och passion och att hela tiden blicka framåt och tänka långsiktigt. Den andan präglar även innehållet i Carlsberg Byen, vi ska ha hyresgäster som gör något extraordinärt.

– Två som redan etablerat sig är Gasolineburgers, en kultrestaurang som startade på en bensinmack i Köpenhamn och som rankas som en av de bästa burgarna i världen. Och hotellet Ottilia som omvandlat en gammal industrilokal till en fantastisk bo- och mötesplats.

Ni har gjort en indelning med tio olika bylivzoner, varför?

– Varje zon har en egen nisch och tanken är att utbudet ska passa den situation folk befinner sig i. Vid stationen är det därför mest service och dagligvaror, längre in i Byen är det modebutiker och serveringar.

Samtidigt som Carlsberg Byen växer fram pågår även verksamheter i butikerna. Hur får ni det att fungera utan att folk störs?

– Det är självklart att det blir påfrestningar, något annat kan man inte räkna med när det byggs runtomkring. De första som flyttat in får rabatterad hyra under etableringsfasen och den kostnaden får fastighetsägaren ta. Vi säger att man måste ”ta lite stryk” under tiden som denna fantastiska stadsdel växer fram

 

  De har även en Instagram där de uppdaterar om roliga saker som händer i området!