AB Småland, ett grönare livsstilskoncept

Retailräv, eldsjäl och visionär. Grundaren och ägaren Bruno Bergenholz har gjort verklighet av drömmen att skapa ett livsstilskoncept där grönt tänk kombineras med bra produkter och upplevelser. Det konceptet hittar vi sedan 2015 på Södra Förstadsgatan i Malmö. Bruno kommer från Småland, därav namnet på butiken.

Visionen har alltid varit ett livsstilskoncept där det oväntade möter det traditionella. Redesignad heminteriör och mode blandat med nydesignat i ekologiskt eller återvunnet material där vi bjuder in kunden att vara med i skapandet. Där ambitionen är att erbjuda en inspirerande mötesplats med en kreativ atmosfär där alla känner sig välkomna. Här finns både små lokala leverantörer och stora varumärken.

– Vår utgångspunkt är att leverantörer som inte uppfyller kraven på en hållbar produktion, både socialt och miljömässigt, inte kommer innanför våra väggar. I vår familj har vi alltid sett värdet i att återbruka. Vi satt kanske inte på allt smör i Småland, men vi hade en stark gemenskap. Och utgick ifrån att har man inte råd så får man ta vad man har. Barndomsåren gav mig också en nära relation till naturen. Det blev en del av min vision. Jag ser det som min uppgift att slå ett slag för hållbarhet, återbruk och äkta material, säger Bruno Bergenholz, ägare av AB Småland.

Det tog Bruno två år att jobba fram sitt koncept. Det andra året gick den mesta tiden till att hitta rätt finansiär. I lokalen samlas kafé med serveringstillstånd och uteservering och den härliga mode- och inredningsbutiken med möjlighet att boka in för hjälp med stylingtips. Med jämna mellanrum hålls det också workshops exempelvis i blomsterbindning, origami och batik. Eller i att göra sin egen kimchi. Man kan också ”pimpa” begagnade möbler, antingen på egen hand eller med hjälp av personalen.

– Jag vill ge kunderna mer än varor. Inspiration, en upplevelse, en känsla. Jag har jobbat med retail i hela mitt vuxna liv och lärt mig `the hard way´. Nu har jag fått blomma ut. Jag ville göra något som tillförde, inte upprepa det som redan fanns. Jag ville vara föregångare. Men jag hade inte klarat av att få vara så här härligt kreativ utan min bakgrund och utan alla fantastiskt duktiga människor. Mina medarbetare bidrar med all sin kunskap och erfarenhet och gör allt så mycket bättre än det annars skulle ha blivit.

Överallt i butiken syns också spår av Brunos samlarådra. Den jättelika kassadisken är tillverkad av återvunna dörrar, stolarna i alla möjliga modeller har den rätta slitna patinan, och det stora tillskärarbordet blir en självklar del av inredningen. Butiken ska vara levande och under ständig förändring. Då och då hålls aktioner där delar av möblerna säljs för att sedan ersättas med nya fynd.

– Jag samlar hela tiden och håller ögon och öron öppna. Det har jag efter mamma. Men jag vill inte behålla, jag vill sprida vidare.

I samarbete med Malmö Stadsmission Remake så har AB Småland tagit fram en kollektion som är en mix av nysydda plagg av återbrukat material och secondhandplagg som fått en remake. AB Småland uppmuntrar en grön livsstil, men säger inte uttalat att butiken är ekologisk.

– Jag tror att det fortfarande finns fördomar kring vad exempelvis ekologiska kläder innebär. Att man tror att det är tråkigt, präktigt, lite beigt – och dessutom dyrt. Hos oss handlar man och får alltid hållbarheten på köpet, oavsett om det är stort eller smått.