1. Är ungdomar idag inte källkritiska?
– Nej, inte generellt. Men vi vet faktiskt inte hur det är med förmågan till källkritik i Sverige. Däremot visar internationella studier på stora brister i källkritik både hos ungdomar och vuxna. Vi läser och tar till oss information som bekräftar vår världsbild och har svårare att ta in material som motsäger det vi redan tror på.
– Jag tror att många har en övertro till sin förmåga att bedöma vad som är sant eller falskt. När svenska ungdomar tillfrågades svarade 80 procent att de är källkritiska, men praktiska tester som gjorts i USA visade att 80 procent av ungdomarna faktiskt var rätt dåliga på att bedöma innehåll och källa.
2. Vilka är dina bästa tips om man inte ska låta sig luras?
– För att bedöma en nyhet bör man ha tidigare kunskaper i ämnet och kunna sätta det man läser i ett sammanhang. Det är då du ser om något sticker ut och låter osannolikt. Nu är tempot så högt uppdrivet på nätet och när allt går fort är det svårt att vara eftertänksam. Vi tror också på information som är snyggt förpackad vilket det mesta är på Facebook eller i andra sociala medier.
– Ett annat råd är att resonera som journalister gör när de granskar en nyhet: Vem är avsändare? Var kommer informationen från och finns det en agenda? Finns det bevis i hårda fakta eller är det löst tyckande? Finns det andra oberoende källor som säger samma sak?