Sergelhuset prisas av SGBC

Sergelhuset tilldelades priset i kategorin ”Årets LEED-byggnad/projekt”.

Sweden Green Building Council, SGBC, delar årligen ut ett pris till personer och projekt inom den svenska samhällsbyggnadssektorn, personer och projekt som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet.

I år var två av Vasakronans projekt nominerade – Celsius i Uppsala Science Park och Sergelhuset i Stockholm. Sergelhuset tilldelades priset i kategorin ”Årets LEED-byggnad/projekt”.

Juryn motiverar priset så här:

Sergelhuset är ett enastående exempel på ett harmoniskt och integrerat tillvägagångssätt för social och miljömässig hållbarhet med en suverän gestaltning mitt i centrala Stockholm. Projektet är banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ, från omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar.”

Och precis så är det. Vi har lagt mycket kunskap och tid på att hitta smarta lösningar i fastigheten – från början till slut. Allt med målet att leva upp till vår vision om den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas och som ett led i vårt långsiktiga mål om klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2030.

Se gärna filmen om Sergelhusen. Där konstaterar Anna Denell, Hållbarhetschef Vasakronan, att det som kanske främst utmärker Sergelhusen är det faktum att vi med varsam hand valde att bygga om istället för att bygga nytt:

– Trots att två av tre arkitekter inledningsvis rådde oss att riva hela kvarteret så fattade vi ett medvetet beslut att behålla betongstommen. Med det beslutet har vi framgångsrikt undvikit stora mängder Co2-utsläpp och tagit ett litet steg på vägen mot klimatneutralitet.

Se filmen om Sergelhusen

Läs mer om vårt klimatansvar

Färdplan 2030

Om Sergelstan

Sergelhuset vinner Årets LEEDbyggnad 2020

Anna Denell

Hållbarhetschef 070-968 15 81 · 08-566 205 81

Rebecca L Thorell

Kommunikationschef 072-222 15 09 · 08-566 205 09