Pia Sundhage är svenskarnas drömchef

2014-09-18

Sveriges mest populära ledare är framröstad. Kontorsbarometern har kartlagt vilken känd ledare som kontorsmedarbetare i Sverige helst skulle vilja ha som chef. Pia Sundhage, förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll, är solklar etta. Därefter kommer Erik Hamrén, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll och Ingvar Kamprad, grundare av IKEA. Undersökningen visar också vilka kända ledare som, enligt cheferna på svenska kontor, har den bästa och mest inspirerande ledarstilen. Sundhage toppar även den listan, följd av Ingvar Kamprad och före detta statsministern Fredrik Reinfeldt.

En rad kända ledarprofiler har rankats. Vasakronan har frågat drygt 2 000 kontorsanställda i Sverige vem de helst skulle vilja ha som chef. Eller om de svarande är chefer själva, vilken ledare som har den mest inspirerande ledarstilen. Preferenserna ser lite olika ut beroende på exempelvis ålder, kön, geografi och den bransch man jobbar i, men Pia Sundhage är populärast hos nästan alla. Så här kommenterar vinnaren själv sin nya utmärkelse:

– Det här känns jättekul, även om de som röstat varken har jobbat eller spelat fotboll med mig. Men i den mån de gillar min ledarstil så hoppas och tror jag att det beror på min starka passion. En spelare har sagt att min passion för fotboll är extremt smittsam. Positiv energi sprider sig i ett lag och tillsammans gör vi varandra bra. Med mycket energi och glädje i laget orkar vi också med den stenhårda träning som krävs. Vi har alla ett ansvar att bidra.

Det finns inget enkelt facit på vad som gör en god ledare, och ledarskapet beror på flera olika faktorer. En riktigt bra ledare kan vara en förebild som sätter goda exempel även för andra ledare. Därför undersöker Kontorsbarometern vilka kända ledare som har en ledarstil som uppskattas av både medarbetare och chefer. Mellan olika branscher är det inga jättestora skillnader i rankningen av favoritcheferna. Pia Sundhage är drömchefen i de flesta branscher, men i transport- och logistikbranschen toppar Erik Hamrén, och inom IT och data är Spotify-grundaren Daniel Ek favoriten.

– Det är intressant att Sveriges förbundskaptener i fotboll går hem även utanför fotbollsplanen, men kanske inte så förvånande. Pia Sundhage är ju en av världens mest framgångsrika fotbollstränare, och det finns uppenbara likheter mellan att coacha ett fotbollslag och vara ledare på en arbetsplats. Även på kontoret handlar ledarskapet väldigt mycket om att svetsa samman individer till ett lag och få medarbetarna att både trivas och prestera, säger Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

Duktiga ledare inspirerar ofta andra ledare, och även cheferna på svenska kontor anser att Pia Sundhage har den bästa och mest inspirerande ledarstilen. På andra plats hos cheferna kommer Ingvar Kamprad och på tredje Fredrik Reinfeldt. Sveriges före detta statsminister går hem extra mycket hos männen på kontoret, både bland medarbetare och chefer.

Kontorsbarometern har genomförts av United Minds på uppdrag av Vasakronan. Mer information om resultatet och undersökningen finns på www.kontorsbarometern.se. Där går det också att filtrera svaren på kön, ålder och geografi.

Vem av följande personer skulle du helst vilja ha som chef? 
(Endast medarbetare har svarat) 

Pia Sundhage, förbundskapten 28%
Erik Hamrén, förbundskapten                      10%
Ingvar Kamprad, grundare IKEA                  10%
Fredrik Reinfeldt, f d statsminister                    10%
Daniel Ek, grundare Spotify 10%
Stefan Löfvén, partiledare (s)   7%
Eva Hamilton, vd Sveriges Television   7%
Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik                 7%
Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten   6%
Annika Falkengren, vd SEB   4%
Hans Vestberg, vd Ericsson   3%

Vem av följande personer anser du har den bästa
och mest inspirerande ledarstilen?
(Endast chefer har svarat) 

Pia Sundhage, förbundskapten 27%
Ingvar Kamprad, grundare IKEA                  16%
Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 15%
Erik Hamrén, förbundskapten   9%
Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik   6%
Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten   5%
Daniel Ek, grundare Spotify    5%
Stefan Löfvén, partiledare (s)   5%
Eva Hamilton, vd Sveriges Television   5%
Annika Falkengren, vd SEB   5%
Hans Vestberg, vd Ericsson   4%

Fakta Kontorsbarometern
Kontorsbarometern är en undersökning som speglar kontorsanställdas åsikter i frågor som rör kontor och arbetsmiljö. I årets undersökning har 2036 svenskar deltagit. Alla respondenter arbetar på kontor och är mellan 18 till 65 år. Insamlingen skedde med digitala enkäter via e-post och utskicken gjordes i representativa kvoter med avseende på kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes i januari 2014 av United Minds.

För mer information, vänligen kontakta:

Cecilia Söderström
HR-chef
Tel: 070- 968 15 31
E-post: cecilia.soderstrom@vasakronan.se 

Rebecca Liljebladh Thorell
Projektledare Kommunikation
Tel: 072-222 15 09
E-post: rebecca.liljebladh-thorell@vasakronan.se

Om Vasakronan

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd värderat till cirka 89 miljarder kronor. Inriktningen är centralt belägna kontors- och butiksfastigheter i tillväxtregionerna Stockholm (http://vasakronan.se/sok-lokal/stockholm), Uppsala (http://vasakronan.se/sok-lokal/uppsala), Göteborg (http://vasakronan.se/sok-lokal/goteborg), Malmö (http://vasakronan.se/sok-lokal/malmo) och Lund (http://vasakronan.se/sok-lokal/lund). Inom cityhandel är Vasakronan störst i samtliga regioner. Fastighetsbeståndet omfattar 189 fastigheter med en total area på cirka 2,5 miljoner kvadratmeter. Företaget ägs till lika delar av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden. Läs mer på www.vasakronan.se