Anna Denell Årets Hållbarhetschef 2019

Priset delas ut av Aktuell Hållbarhet och syftet är att identifiera och lyfta fram de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet, för att inspirera, motivera samt stärka hållbarhetschefens roll. 50 personer hade nominerats i årets tävling och juryns arbete består av att utvärdera de nominerade kandidaterna utifrån kriterierna: åstadkommen affärs- och hållbarhetsnytta, ledarskap, innovation och nytänkande.

Och motiveringen av Anna lyder: ”I en många gånger trögrörlig bransch har Anna Denell nått igenom med hållbarhetsfrågorna och ständigt förnyat arbetet. Med innovation och nytänkande har hon drivit på både internt och externt, alltid med affären i fokus. Under förra året prisades hon även internationellt för sina insatser.”

Grattis Anna till den fina utmärkelsen och motiveringen – vad innebär det här priset för dig?
– Det kanske låter otacksamt men egentligen inte särskilt mycket för egen del. Jag har det stöd från både ledning, styrelse och andra som jag behöver. Men, priset är viktigt för Vasakronan. Det finns många bolag som kommunicerar saker som de faktiskt inte gör. Jag får ibland höra  motsatsen  – att Vasakronan  inte kommunicerar tillräckligt. Därför tycker jag att mina kollegor förtjänar det här priset. Vi är många som jobbar varje dag för att Vasakronan ska leverera på högt ställda mål, priset är ett sätt att uppmärksamma detta.

Vad i Vasakronans verksamhet är du mest stolt över?
– Att vi har så extremt motiverade och uppfinningsrika medarbetare och att vi i kronor och ören kan visa exakt hur lönsamt det är att bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt.

Vasakronan har de senaste 10 åren halverat sin energianvändning, minskat sina direkta CO2-utsläpp med 97 procent, miljöcertifierat 85 procent av fastighetsbeståndet, emitterat världens första gröna företagsobligation och rankas som det mest hållbara fastighetsbolaget i Europa och som nummer nio i världen enligt GRESB. Listan och bevisen för det ni gör är ganska lång. Vad är hemligheten bakom framgångarna?
– Det är flera faktorer som ligger bakom detta. Ytterst är det naturligtvis en fråga om att tro på lönsamheten i hållbarhetsfaktorerna. Den övertygelsen har vi. I både styrelse och ledning och hela vägen ut i organisationen. Sen handlar det om att sätta tydliga mål och kommunicera dem i organisationen på ett enkelt sätt som gör att alla förstår varför det är viktigt att jobba med frågorna.

Prisets syfte är att identifiera och lyfta fram de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet, för att inspirera, motivera samt stärka hållbarhetschefens roll. Vad vill du ge för råd till andra hållbarhetschefer?
– Lägg er vinn om att verkligen förstå bolagets affär. Det är omöjligt att ta på sig rollen som hållbarhetschef i ett bolag om man inte förstår affären, kan terminologin och förstår beräkningsgrunderna bakom affären. Jag är själv civilingenjör och har 20 års erfarenhet av fastighetsbranschen. Det har varit en tillgång. Att i största allmänhet med ett gott hjärta lobba för att rädda planeten räcker inte. Man måste kunna visa på affärsnyttan. Det tycker jag vi på Vasakronan är bra på.

Klicka här för att höra Anna berätta om vad hon är mest stolt över.

Anna Denell

Hållbarhetschef 070-968 15 81 · 08-566 205 81

Rebecca L Thorell

Kommunikationschef 072-222 15 09 · 08-566 205 09