Anders Borg är svenskarnas drömskrivbordsgranne

Kollegorna som sitter närmast på kontoret påverkar både det egna arbetet och hur roligt man har på jobbet. Kontorsbarometern har tagit reda på vem som är svenskarnas drömskrivbordsgranne. I valet mellan en rad kända personer hamnar finansminister Anders Borg i topp. Tvåa kommer författaren Martina Haag och på tredje plats skådespelaren Josephine Bornebusch.

Sveriges mest populära skrivbordsgranne har kartlagts i Vasakronans återkommande undersökning Kontorsbarometern. Förra gången drömskrivbordsgrannen korades bland kontorsanställda i Sverige var 2009, då gick förstaplatsen till företagsledaren Cristina Stenbeck. Hon återfinns nu på fjärde plats och finansminister Anders Borg är ny etta.

– Det är få saker på kontoret som har så stor inverkan på vår arbetsdag som vilka kollegor vi sitter närmast. Både din kreativitet, ditt engagemang och din arbetsinsats påverkas. Att Anders Borg vinner den här omröstningen tror jag handlar om att de som svarat på undersökningen är seriösa i sitt arbete. De tycker att vår finansminister verkar vara en kompetent person, som skulle kunna tillföra inspiration och ge nya lärdomar, säger Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

Över 2 000 svenskar har deltagit i undersökningen och preferenserna för drömskrivbordsgrannar ser olika ut beroende på kön, ålder och var man bor. Männens lista toppas av Anders Borg, Josephine Bornebusch och Cristina Stenbeck. När kvinnor väljer skrivbordsgranne är det kvinnor på de tre första platserna och listan toppas då av Martina Haag följd av kronprinsessan Victoria och Maria Montazami. Sveriges kronprinsessa går även hem hos den yngsta åldersgruppen. Victoria är den skrivbordsgranne som 18–30-åringarna helst vill sitta bredvid. Det finns även regionala skillnader, i Skåne toppar Petra Mede och Zlatan Ibrahimovic finns på en fjärdeplats.

– Allt färre sitter i eget rum idag och olika öppna kontorsformer blir vanligare. Därför behöver vi i högre grad reflektera över vem som sitter närmast oss på kontoret. En bra skrivbordsgranne kan innebära värdefull input och inspiration. Om skrivbordsgrannen passar mindre bra kan du påverkas av negativ attityd och störas i ditt arbete. I ett kontor utan fasta arbetsplatser kan du testa sig fram för att se vilken typ av skrivbordgranne som passar dig bäst, säger Cecilia Söderström.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Cecilia Söderström
HR-chef
Tel: 070-968 15 31
E-post: cecilia.soderstrom@vasakronan.se

Rebecca L Thorell
Projektledare Kommunikation
Tel: 072-222 15 09
E-post: rebecca.liljebladh-thorel@vasakronan.se