- Framtidens arbetsplats
Henrik Jarleskog: Därför är kontoret viktigare än någonsin

När livet tog en oväntad vändning tvingades Henrik Jarleskog att tänka om. I sin nya roll på Sodexo leder han i dag arbetet med att omforma arbetslivet för ett Europa där hybrid, tillit och teknik blivit vardag – inte vision.
Under ett fullsatt Arena Talks på Vasakronans Arena Sergel delade Henrik med sig av sin resa – från 04:30-alarm och taxiresor med halvfärdiga PowerPoints, till att idag leda Sodexos europeiska arbete med framtidens arbetsplats. Det var personligt, insiktsfullt – och precis så inspirerande och träffsäkert som man hoppas på en tisdagsmorgon.

Hybrid är inte ett buzzword – det är en livsstilsförändring
Henrik berättar hur pandemin – och några smärtsamma personliga erfarenheter blev en katalysator för förändring.
– Jag var mitt i karriären, men livet knackade på. Jag insåg att arbetslivet måste funka tillsammans med resten av livet – inte tvärtom, säger Henrik.
Idag rådgör han Fortune 500-företag i hur man designar arbetsplatsstrategier som håller över tid. Och han har isolerat två saker som sticker ut: Distribuerat arbete ersätter remote work och att kontoret antingen blir en magnet eller helt irrelevant.
– De mest framgångsrika företagen är de som lyckas skapa attraktiva arbetsplatsupplevelser, oavsett modell. Det handlar inte om var folk jobbar utan varför de vill vara just där, fortsätter Henrik.
Kontoret som strategiskt verktyg
Henriks budskap speglar också Vasakronans egna slutsatser i rapporten Navigating the Future Workplace. Där intervjuades 41 beslutsfattare – alla brottandes med exakt de frågor Henrik adresserar.
Rapporten visar att så gott som alla företag har valt en hybrid modell och att kontorets utformning är viktigare än någonsin. Den största utmaningen? Att skapa tillhörighet, kreativitet och kultur i en hybrid miljö där medarbetarna är både fysiskt tillsammans och på distans.
– Det finns ingen mall för det nya normala, det är en process där varje organisation måste hitta sin egen väg. Men det står klart att arbetsplatsen har blivit ett affärsstrategiskt verktyg. Rätt utformad och med ett tydligt syfte som speglar både bolagets mål och medarbetarnas behov, kan kontoret bli en katalysator för energi, innovation och samhörighet, säger Malin Ingman Wettler Workplace strategy manager på Vasakronan.
Tre olika förhållningssätt till kontoret – vilken tillhör du?
Henrik förklarar vidare att det idag finns tre modeller att arbeta ifrån som blivit mer eller mindre standard: Full time in office, Structured hybrid och Fully Flexible. Där allt färre företag kräver full närvaro och Hybrid-modellen är den som växer mest. Men det är också den svåraste att hitta lösningar för och förutse vad den har för effekt på arbetet.
– Alla vill skapa dragningskraft till kontoret – men på olika sätt. De helt flexibla bolagen satsar mer än andra på fysiska möten, ibland utanför det egna kontoret. Andra bygger world-class offices för att motivera närvaro, fortsätter Henrik.
Han tipsar också om Flex Index – en databas som samlar arbetsplatspolicys.
– Det är en guldgruva för alla oss som vill förstå vad som faktiskt händer där ute, säger Henrik.
Barceptionist – snart på ett kontor nära dig
Framtidens arbetsliv är rörligt, mänskligt och teknologidrivet. Det innebär inte bara nya krav från arbetstagaren, utan också nya krav på ledningen. När kontoret går från plikt till upplevelse finns det ett lika starkt behov att ledningen går från kontroll till tillit.
Då måste vi alla fortsätta testa, justera och våga släppa taget om gamla sanningar. Och även se över traditionella roller, något Henrik påpekar särskilt genom att prata om det nya heta – en barceptionist. Den perfekta blandningen av en receptionist och en barista.
Eller som Henrik själv sammanfattar det:
– Framtidens arbetsplats är inte en plats. Det är en upplevelse. Och den börjar med att lyssna på människorna som ska vara där.
Vi vet att kontorets roll fortsätter att förändras, och vi bollar gärna idéer kring hur framtidens arbetsplats kan bli både smartare, roligare och mer hållbar.
Hör av dig till oss på Vasakronan om du vill veta mer.