En del av Garnisonen - och helt egen

Ett modernt hus i tiden, på historisk mark

Välkommen till ett nytt kapitel på Östermalm där solens strålar dansar på kontorsväggarna av ljust trä och skapar magiska solkatter. Här mitt i dynamiska Garnisonen bygger vi fastigheten Elsa-Karin i trä där vi siktar på miljöklassningen LEED Platina.

Elsa-Karin erbjuder ljusa, flexibla kontorsytor över fem plan med en imponerande restaurang med terrass högst upp. Här tar platsen arbetsmiljön till nya höjder, där ljuset och naturen spelar huvudrollen och träväggarna skapar en varm och inspirerande känsla. Det är en miljö där kreativiteten trivs och utvecklas från första stund.

Här i kvarteren känns det som att ha hela världen nära till hands när du arbetar. Du kan enkelt ta hand om vardagsärenden, motionera eller bara njuta av områdets livliga atmosfär under pauserna.

Denna plats är en historisk ikon. Den är uppkallad efter Elsa-Karin Boestad-Nilsson, Sveriges första kvinnliga programmerare och bär på en rik historia. Genom att bevara den före detta datahallen, som var Europas största under en tid, skapar vi en unik arbetsmiljö där innovation och samarbete trivs.

Elsa-Karin blir en destination att räkna med. En ny knutpunkt som skapar flöden fler tider på dygnet. Centralt, och samtidigt en egen plats. Med spännande grannar och ett utbud som på alla sätt är anpassat för arbete.

Välkommen till Elsa-Karin – ett kontor där varje detalj inspirerar och era idéer får plats att växa.
 
Intresserad av kontor? Kontakta Richard.

Elsa-Karin i siffror

5 500 kvm
LOA-kontor, service och restaurang.
10
minuter till T-centralen.
60-talet
årtiondet då FOA flyttade hit.
150
spännande och kreativa företagsgrannar.

Spännande historia och innovationer

Platsen där Elsa-Karin växer fram är fylld av historia och innovation. Här huserade Svea och Göta livgarden på 1890-talet, och innan dess har platsen en militär historia som sträcker sig så långt bak som till 1600-talet. I och med kalla kriget under tidigt 1960-tal flyttade FOA (Försvarets forskningsanstalt) till Garnisonen. Då hade området byggts om med specialutformade lokaler som passade den unika, och topphemliga, forskningen som gjordes där.

Datahallen och höghusdelen, som användes för signalspaning, visar än i dag på den högteknologiska verksamhet som utfördes i huset. Datacentralen hette QZ och det var här stordatorn IBM 7090 fanns. Där fanns även den första svenska noden för internet och var under en period norra Europas största datacentral. Den historiska datacentralen kommer lyftas fram genom konstnärlig utsmyckning i delar av byggnaden.

Elsa-Karin Boestad Nilsson

Kvinnan bakom byggnadens namn arbetade på FOA i Garnisonen. Hon var Sveriges första kvinnliga programmerare som bland annat programmerade en av de tidigaste datorerna i Sverige. Hon var också den första, och till en början enda, kvinnliga akademikern på FOA när hon började arbeta där som 23-åring.

Under sin tid på FOA bidrog Elsa-Karin på flera sätt. När hon blev chef för Beräkningsgruppen 1957 anställde hon främst kvinnor, för att bredda programmeringsyrket. Det blev den enda gruppen på FOA2 som dominerades av kvinnor. Senare, 1974, blev hon institutionschef och utnämnd till överingenjör. Hon var medlem i Fredrika Bremer-förbundet, och arbetade aktivt med jämställdhet. Hon arbetade och utvecklade dessutom programmeringsspråket Ada.

En unik miljö – där betong möter trä och stål möter grönska.

1

För den som vill tillhöra

Garnisonen är redan ett etablerat arbetsplatssammanhang med ca 150 kreativa och innovativa företag. I närheten hittar du tunnelbana, spårväg City och busslinjer som tar dig till Centralen på 10 minuter. Vill du ta dig fram i ditt eget tempo finns en cykelparkering med dusch och omklädningsrum i fastigheten, där du kan parkera cykeln och byta om inför dagen.

2

För den som vill må bra

Här flödar ljuset och skapar solkatter på väggarna av trä. Att arbeta och vara i en träbyggnad har goda hälsoeffekter. Det skapar liknande fysiologiska och psykologiska fördelar som när du befinner dig ute i naturen – exempelvis sänkt blodtryck och hjärtfrekvens samt sänkta stressnivåer.

3

För den som vill bestämma själv

Vill ni, så finns möjlighet att forma ert eget kontor – från kvadratmeter till design och känsla. Kanske vill ni ha hela huset, med två egna entréer, för er själva? Tillsammans kan vi skapa en plats anpassad efter just era behov. Det är nytt, modernt, flexibelt och fortfarande i sällskap av historien.

4

För den som vill se, och synas

En lugn oas – med uppsikt över vimlet på torget nedanför. Med en takterrass som ser ut över taknockarna, en ljusgård som bjuder in till samarbeten och ett torg med söderläge är Elsa-Karin ett eget rum mitt i city. För de tillfällen du vill synas, och för de tillfällen du vill ta in det som världen har att erbjuda.

Destinationen

Gångtid till kommunikationer och service:

  • Fältöversten: 11 minuter
  • T-bana Karlaplan: 8 minuter
  • Busshållplats Filmhuset (linje 72, 76): 1 minut
  • Busshållplats Berwaldhallen (linje 69, 76): 1 minut
  • Busshållplats Radiohuset (linje 76, 4) : 1 minut
  • Busshållplats Värtavägen (linje 72, 4, 1): 8 minuter
  • Spårvagnsstation Djurgårdsbron : 11 minuter

Jag har tid för dig.

Är du intresserad av ett framtida kontor i Elsa-Karin? Hör av dig till mig, så kan vi ses över en kopp kaffe.

Richard Helgesson

Uthyrare 070-737 04 60

Läs mer om Östermalm

Läs mer om Garnisonen 

Till lediga lokaler på Östermalm