Stockholm, Telefonplan

Telefonplan Hus 09


  • Adresser: Tellusgången 22-26 / Tellusgatan 12-16 / Snickerigatan 1-3 / Dialoggatan 8-10
  • Byggt/ombyggt: 1991/2000
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2022)
  • Kontor: 1 840 m2
  • Övrigt: 3 836 m2
För hyresgäster

Fastighetens historia

I slutet av 1930-talet beslutade Ericsson att flytta från sitt dåvarande kontor på Döbelnsgatan till Midsommarkransen. En ny huvudfabrik och nytt koncernkontor skulle byggas. Området, som ritades av arkitekten Ture Wennerholm, innehöll även bostäder för de anställda och kom så småningom att kallas för LM-staden. I varje form och detalj fanns hos Wennerholm en ambition att skapa något vackert och funktionellt. Tanken var att skapa något som genomsyrades av omsorg om de anställda, en tanke sprungen ur folkhemmet och funktionalismens framtidstro. Idag är den forna LM-staden ansedd som ett av den svenska funkisens vackraste industri- och bostadskomplex. Under åren växte Ericsson och ytterligare hus byggdes i området. Men i början av 2000-talet togs det strategiska beslutet att flytta huvuddelen av verksamheten till Kista. Telefonplan såldes till ett antal olika fastighetsägare där Vasakronan är den dominerande.

Höglagret är beläget mitt i området. Byggnaden har ett stort centralt rum på 1 500 m2 med en takhöjd på 16 m, samt en anslutande lågdel i två plan med olika verksamheter.

Höglagret byggdes ursprungligen för LM Ericsson 1989 som ett helautomatiskt produktionslager, vilket var förbundet med fabriksbyggnaden med en gång.

Om fastigheten

Höglagret är beläget mitt i området. Byggnaden har ett stort centralt rum på 1 500 m2 med en takhöjd på 16 m. Här finns numera en av Sveriges största klätteranläggningar. Vidare finns en anslutande lågdel i två plan med olika verksamheter.

Höglagret byggdes ursprungligen för LM Ericsson 1989 som ett helautomatiskt produktionslager, vilket var förbundet med fabriksbyggnaden med en gång.

Service i närområdet

På Telefonplan och i de närmaste omgivningarna har servicen ökat markant senaste åren. Vid Telefonplans tunnelbanestation hittar du mycket av det du behöver en vanlig vardag, t ex apotek, blomsteraffär, livsmedelsbutik och pressbyrå.

Vid Telefonplan finns ett tiotal restauranger. I den gamla vaktkuren för Ericsson, till vänster om Försäkringskassans entré, hittar du till exempel populära Krubb. Inne i området finns Addfood som har en välbesökt buffélunch och vietnamesiska restaurangen Viet Bistro. Under april 2024 öppnar även Söderbergs bageri i Tellusgången. Hos Konstfack finns café och restaurang Glasklart och vid torget och utmed LM Ericssons väg finns ytterligare ett antal restauranger, bland annat välkända restaurang Landet.

På Dialoggatan ligger SATS gym och utmed Tellusgången finns både Klättercentret, frisör, kiosk och kemtvätt med skrädderiservice.  

Kommunikationer

Kommunalt
Telefonplan ligger 13 minuter från T-centralen, röd linje mot Fruängen. Två tunnelbanestationer från Telefonplan ligger Liljeholmen där bland annat tvärbanan och flygbussar stannar.

Närmaste pendeltågsstation är Älvsjö. Därifrån finns anslutningsbussar till Telefonplan som tar cirka 10 minuter.

Bil
Telefonplan ligger 15 minuter från Stockholms city på E4/E20. Området ligger även nära Södra länken för resor mot Nacka.

Parkering & laddplatser

På Telefonplan finns markparkering för ca 400 bilar.

För korttidsparkering gäller betalning via app eller P-automat inom området. För långtidsparkering kan man som hyresgäst teckna tillstånd för ej fasta p-platser i omfattning enligt den p-kvot som gäller för området. Platserna administreras av Apcoa: tel 08-556 306 70, eller via mejl vasakronan@apcoa.se.

Mellan Klättercentret och restaurang Addfood finns besöksparkering där p-skiva gäller för en 1 timmes parkering.

För motorcyklar finns flera avgiftsfria parkringplatser inom området.

Se länk till p-karta nedan.

Dina kontaktpersoner

Susanne Wallberg
Affärsansvarig kontor

072-246 54 50 · 08-566 206 86

Skicka e-post
Louise Eklund
Bitr. affärsansvarig

076-145 75 49 · 08-566 206 41

Skicka e-post
Dan Sellergren
Teknikansvarig

08-782 03 96

Skicka e-post