Stockholm, Östermalm

Svea Artilleri 14


  • Adresser: Valhallavägen 117 Hus 81-Hus 87
  • Byggt/ombyggt: 1877/2009
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2019)
  • Kontor: 19 883 m2
  • Övrigt: 2 205 m2
  • Arkitekt: E. Jacobsson

Fastighetens historia

Kasernetablisementet för Kungliga Svea Artilleriregemente, A1 uppfördes under 1870-talet. Arkitekt var E. A. Jacobsson, vilken enligt samtiden hade en progressiv och självständig stilvilja.

Anläggningen placerades en bra bit utanför dåtidens stadsbebyggelse i förlängningen av Nybrogatans axel – och Nybrogatan sprängdes fram genom Tyskbagarbergen. Anläggningen var det första kasernetablisemanget i Sverige som byggdes som en sluten borggård.

Kasernerna som disponerades  blev normigivande för mycket i den kommande kasernbyggnadsperioden. De var rymliga och välplanerade. Det fanns en badanläggning och en central matinrättning. Detta var inte vanligt i utländska kasernbyggnader vid denna tid.

Regementet huserade i fastigheten 1877-1949. Därefter utnyttjades byggnaderna av ett flertal instutitioner, bland annat Sveriges Radio. År 1961 flyttade Militärhögskolan in i kanslihus och kaserner. I samband med inflyttningen gjordes omfattande ombyggnader och moderniseringar. Försvarhögskolan (fd Militärhögskolan) flyttade från lokalerna på Valhallavägen 117 under sommaren 2005.

Om fastigheten

Här, mitt på Valhallavägen, har tidigare Försvarshögskolan huserat. Fastigheten är uppförd på 1870- talet och dess vackra regementsbyggnader om 13 000 m2 totalrenoveras nu och förvandlas till moderna och effektiva kontor. Fastigheten består av flera byggnader med bl a gymkedjan SATS som hyresgäst i en egen flygelbyggnad.

Service i närområdet

Restauranger och shopping
Inom 5 minuters gångavstånd finns Fältöverstens köpcentrum med ett stort utbud av butiker, restauranger m.m. I närområdet finns även en livsmedelsbutik, sushirestaurang samt ett antal mindre lunchrestauranger och caféer.

Hälsa och träning
SATS Stadion finns i fastigheten

Kommunikationer

Lokaltrafik
Tunnelbanestationen Stadion (röd linje) finns med en nedgång precis mellan fastighetenoch Kungliga Musikhögskolan. Stomlinje 1 och 4 för innerstadsbussar passerar i utanför fastigheten och inom gångavständ finns även Tekniska Högskolan/Östra station som är knutpunkt för bussar, tunnelbana och Roslagsbanan.

Länk till SL:s webbplats

Parkering & laddplatser

Ett garage med ca. 300 p-platser hör till fastigheten och här finns idag lediga platser. Kontakta Parking Partner AB på telefon 08-120 305 90 eller besök www.parkingpartner.se för att hyra p-plats i garaget. Man kan abonnera på en oreserverad plats eller fast plats. I garaget finns även MC-platser och elladdbilsplatser.

Garagets öppettider är 07:00-18:00. För åtkomst till garaget utöver dessa öppettider kan hyresgäster beställa passerbrickor av Parking Partner.

Takhöjden i garaget är 2,10 meter.

Dina kontaktpersoner