Stockholm, Östermalm
Svea Artilleri 14
 • Adresser:
  Valhallavägen 117 Hus 81-Hus 87
 • Byggt/ombyggt:
  1877/2009
 • Miljöcertifiering:
  LEED Guld (2019)
 • Kontor:
  19 883 m2
 • Övrigt:
  2 205 m2
 • Arkitekt:
  E. Jacobsson

Om fastigheten

Här, mitt på Valhallavägen, har tidigare Försvarshögskolan huserat. Fastigheten är uppförd på 1870- talet och dess vackra regementsbyggnader om 13 000 m2 totalrenoveras nu och förvandlas till moderna och effektiva kontor. Fastigheten består av flera byggnader med bl a gymkedjan SATS som hyresgäst i en egen flygelbyggnad.

Service i närområdet

Restauranger och shopping
Inom 5 minuters gångavstånd finns Fältöverstens köpcentrum med ett stort utbud av butiker, restauranger m.m. I närområdet finns även en livsmedelsbutik, sushirestaurang samt ett antal mindre lunchrestauranger och caféer.

Hälsa och träning
SATS Stadion finns i fastigheten

Kommunikationer

Lokaltrafik
Tunnelbanestationen Stadion (röd linje) finns inom ett par minuters gångavstånd. Stomlinje 1 och 4 för innerstadsbussar passerar i utanför fastigheten och inom gångavständ finns även Tekniska Högskolan/Östra station som är knutpunkt för bussar, tunnelbana och Roslagsbanan.

Länk till SL:s webbplats

Parkering & laddplatser

Ett garage med ca. 300 p-platser hör till fastigheten och här finns idag lediga platser. Kontakta Parking Partner AB på telefon 08-120 305 90 eller besök www.parkingpartner.se för att hyra p-plats i garaget. Man kan abonnera på en oreserverad plats eller fast plats. I garaget finns även MC-platser och elladdbilsplatser.

Garagets öppettider är 07:00-18:00. För åtkomst till garaget utöver dessa öppettider kan hyresgäster beställa passerbrickor av Parking Partner.

Takhöjden i garaget är 2,10 meter.

Fastighetens historia

Kasernetablisementet för Kungliga Svea Artilleriregemente, A1 uppfördes under 1870-talet. Arkitekt var E. A. Jacobsson, vilken enligt samtiden hade en progressiv och självständig stilvilja.

Anläggningen placerades en bra bit utanför dåtidens stadsbebyggelse i förlängningen av Nybrogatans axel – och Nybrogatan sprängdes fram genom Tyskbagarbergen. Anläggningen var det första kasernetablisemanget i Sverige som byggdes som en sluten borggård.

Kasernerna som disponerades  blev normigivande för mycket i den kommande kasernbyggnadsperioden. De var rymliga och välplanerade. Det fanns en badanläggning och en central matinrättning. Detta var inte vanligt i utländska kasernbyggnader vid denna tid.

Regementet huserade i fastigheten 1877-1949. Därefter utnyttjades byggnaderna av ett flertal instutitioner, bland annat Sveriges Radio. År 1961 flyttade Militärhögskolan in i kanslihus och kaserner. I samband med inflyttningen gjordes omfattande ombyggnader och moderniseringar. Försvarhögskolan (fd Militärhögskolan) flyttade från lokalerna på Valhallavägen 117 under sommaren 2005.

Dina kontaktpersoner