Stockholm, City

Styckjunkaren 7


  • Adresser: Birger Jarlsgatan 14 / Grev Turegatan 2 / Riddargatan 2
  • Byggt/ombyggt: 1900/1987
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2022)
  • Kontor: 1 679 m2
  • Butik: 473 m2
  • Övrigt: 92 m2
  • Arkitekt: C A Carlsson, Gustaf Hermansson
För hyresgäster

Fastighetens historia

Fram till mitten av 1800-talet rann Rännilen, en smal å, fram ungefär längs Birger Jarlsgatans nuvarande sträckning. Stadens behov av mark för de mängder av nyinflyttade människor ökade vid den här tiden och likaså behovet av en fungerande infrastruktur. I slutet av 1880-talet påbörjades anläggningen av Birger Jarlsgatan och flera av de byggnader som idag kantar gatan uppfördes i praktfull nyrenässans.

Styckjunkaren 7 byggdes 1898-1900 efter ritningar av C A Carlsson och G Hermansson, och bär spår av såväl nyrenässans som nationalromantik. Huset uppfördes ursprungligen för bostadsändamål men omvandlades snart till kontor. En hel del originaldetaljer har bevarats in i vår tid och framförallt entrén med väggmålningar och skulpteringar vittnar om dåtidens stilideal.

Äldre bilder på hur det har sett ut i kvarteret kan du se om du följer länkarna nedan. 

Birger Jarlsgatan, ungefärlig plats för nuvarande byggnad 1890

Birger Jarlsgatan norrut från Smålandsgatan 1898

Interiör Birger Jarlsgatan 14 1903

Riddargatan västerut från Nybrogatan 1909

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Styckjunkaren eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Om fastigheten

Fastigheten är ett ståtligt sekelskifteshus vid Stureplan som stod färdigt år 1900. Byggnaden har en mycket vacker entré och representativa lokaler.

Miljöklassad fastighet med bevarade originaldetaljer mitt i attraktiva kvarter

Med placering mitt på Stureplan finns bussar och tunnelbana utanför dörren eller på någon minuts promenad. För bilburna finns möjlighet att hyra p-plats i något av de närliggande garagen. Bara några kvarter bort ligger Kungsträdgården åt ena håll och lummiga Humlegården åt det andra. Grannar som Sturegallerian, flera gymkedjor och Mood Stockholm gör detta till en smidig arbetsplats där det är enkelt att göra ärenden på lunchen eller efter jobbet.

Byggnaden är grönmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att den bedöms vara ”särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”, där det framförallt i entrén finns en hel del originaldetaljer som bevarade väggmålningar och skulpteringar. 

Service i närområdet

Fastigheten är belägen invid Nybroplan med närhet till stadens bekvämligheter och Djurgårdens grönområden, ett stenkast från Kungsträdgården och Norrmalmstorg. Från Nybrokajen avgår ett flertal skärgårdsbåtar.

Restauranger 
I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närheten ligger exempelvis restaurangerna Riche, East, Sturehof och Eataly samt i närliggande gallerior där det finns ett stort urval av restauranger och caféer.  

Shopping 
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus i närområdet. Vid Stureplan finns Sturegallerian och på Hamngatan ligger NK och Gallerian. På Regeringsgatan ligger Mood-gallerian med flertalet kaféer, butiker och restauranger.  

Träning
Sats Stureplan – Beläget på Birger Jarlsgatan 6C.   
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59 
Sturebadet – Beläget i Sturegallerian    

Kommunikationer

Promenadavstånd till några viktiga kommunikationspunkter i Stockholm city.
Arlanda Express – 10 min
Citybanan och T-centralen -12 min
Stockholms centralstation – 12 min

Tunnelbana

Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg och ligger bara någon minut från fastigheten.

Bussförbindelser
Ett flertal busslinjer passerar även utanför på Birger Jarlsgatan.

För mer information, se
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats

Parkering & laddplatser

Hyresgäster kan kontakta Aimo park på telefon 0771-96 90 06, eller besök www.aimopark.se för att hyra P-plats i närliggande garage. Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan.

Dina kontaktpersoner

Louise Afshari
Affärsansvarig kontor

070-733 83 03 · 08-566 205 06

Skicka e-post
Mikaela Murray
Affärsansvarig handel

072-968 19 11

Skicka e-post
Ida Drotz
Bitr. affärsansvarig

076-133 60 46 · 08-566 206 88

Skicka e-post
Allan Agelii
Teknikansvarig

08-56620796

Skicka e-post