Stockholm, City

Skären 3


  • Adresser: Mäster Samuelsgatan 11 / Norrlandsgatan 12
  • Byggt/ombyggt: 1853/1984
  • Miljöcertifiering: LEED Certified (2016)
  • Kontor: 1 350 m2
  • Butik: 284 m2
  • Övrigt: 124 m2
  • Arkitekt: Otilius Österberg

Fastighetens historia

Kvarteret Skären utgjorde fram till mitten av 1600-talet gränsen mot dåvarande Ladugårdslandviken, nuvarande Nybroviken. Viken sträckte sig rätt genom kvarteret vilket blev tydligt vid utgrävningar i början av 1980-talet då flertalet båtvrak upptäcktes i marken under kvarteret. Längs vikens kanter stod mindre trähus ägnade för bostäder och hantverk.

Det nuvarande huset uppfördes 1853 för hovslagaren S N Malmqvists räkning. Arkitekten är okänd. Tio år senare byggdes huset på med ytterligare två våningar åt Mäster Samuelsgatan till. Mellan 1889-1911 inhystes ett värdshus som i folkmun kallades Målarfördärvet.

1907-1908 genomförde den dåvarande ägaren, jägmästare Albert Nestor Cedergren, en stor ombyggnad. Han var för övrigt även byggherre till Cedergrenska tornet i Stocksund. Ombyggnaden genomfördes efter ritningar av arkitekt Otilius Österberg.

Äldre bilder på hur det har sett ut i kvarteret kan du se om du följer länkarna nedan.

Hörnet Biblioteksgatan/Mäster Samuelsgatan 1908

Hörnet Norrlandsg./Mäster Samuelsg., mitt emot Skären 1900

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Skären eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Om fastigheten

På bästa läge i city ligger detta anrika hus med spännande historia. Lokalerna är ljusa och fräscha och i huset finns butiker såväl som kontorslokaler.

Service i närområdet

Fastigheten har ett bra läge med närhet till både Stureplan och Kungsträdgården. I omgivningen finns bland annat gallerian Mood Stockholm som kantas av butiker, restauranger och kaféer. På Hamngatan ligger även NK och Gallerian.

I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närheten finns exempelvis restaurang Riche, Friday´s, Max och Mc Donald´s.

Kommunikationer

Det är nära till tunnelbanestationerna T-Centralen samt Östermalmstorg och Hötorget. Flera busslinjer samt Spårväg City avgår från Norrmalmstorg.

För mer information, se www.sl.se

Parkering & laddplatser

Hyresgäster kan kontakta Aimo park på telefon 0771-96 90 06, eller besök www.aimopark.se för att hyra P-plats i närliggande garage. Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Regeringsgatan och Birger Jarlsgatan.

Dina kontaktpersoner