Göteborg, Nordstan

Thulehuset


  • Adresser: Köpmansgatan 9 / Norra Hamngatan 18 / Östra Hamngatan 30-34 / Thulehuset
  • Byggt/ombyggt: 1930/
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2022)
  • Kontor: 5 020 m2
  • Butik: 966 m2
  • Övrigt: 370 m2
För hyresgäster

Fastighetens historia

”Thulehuset”

Uppfört 1937 enligt ritning av arkitekt N E Eriksson för försäkringsbolaget Lif-Thule och därför kallats för Thulehuset. Ett femvåningshus med överbyggd gård och fasad av gult tegel och naturstensbeklädnad. 

Ursprungligen innehöll byggnaden kontor, butiker och restaurang. Kontorsvåningarna har successivt förändrats, men i stort bibehållit den ursprungliga dispositionen. År 1946 konstruerades taket om och kläddes med koppar. Samtidigt inreddes en bostad i vindsvåningen som senare har kontoriserats.

Under 1950-talet gjordes flera mindre ändringar i butiksfasaden. För Wermlandsbanken, som hade sina lokaler i huset under 1960-talet, inreddes kassavalv. På 1970-talet plåtkläddes gårdsfasaden, några fönster och dörrar ersattes med nya.

På hörntomten mot Norra Hamngatan låg tidigare det ståtliga ”Wilsonska huset”, ritat 1863 av arkitekt J F Åbom för grosshandlare B J Lindström. Huset påbyggdes senare och innehöll bl a Philipsons Automobilsalong.

Byggnaden präglas av funktionalismens ideal och har i stort välbevard exteriör med exklusiva detaljer. Värt att notera är sandstensreliefen över huvudentrén av I Johnson samt den förgyllda urtavlan.

Om fastigheten

Fastigheten ligger i Göteborgs hjärta nära Gustav Adolfs Torg och Brunnsparken och är ett av hörnen till inomhuscentret Nordstan. I folkmun går fastigheten under namnet Thulehuset efter uppförandet åt försäkringsbolaget 1937. Ett femvåningshus med överbyggd gård och fasad av gult tegel och naturstensbeklädnad som innehåller kontor, butiker och restauranger.

Service i närområdet

Ett brett utbud i form av butiker, restauranger och all annan närservice du kan tänka dig finns i, och i anslutning till, denna fastighet. Förutom det som finns i Nordstan finns det flera möjligheter hos Arkaden och Kompassen som ligger på några minuters promenadavstånd. Här kan du också finna all tänkbar service, men även Kungsgatans gångstråk eller den något längre bort belägna Kungsportsavenyn har mycket att erbjuda.

Kollektivtrafiken nyttjar du enkelt från Brunnsparken och ett stenkast bort finner du även Göteborgs Centralstation för tåg och långväga busskommunikation. 

Kommunikationer

Fastigheten ligger precis invid Brunnsparken – kollektivtrafikens knutpunkt – och Centralstationen vilket gör att du har nära till alla kommunala kommunikationer du kan tänka dig.

Mer info, tidtabeller m.m. finner du på Västtrafik och SJ.

Cykel är ett enkelt sätt att ta sig runt på i centrala Göteborg. Runt fastigheten finns det flera Styr & ställ-stationer med cyklar att hyra. Närmsta station finns vid Gustav Adolfs Torg. 

Parkering & laddplatser

För att hyra p-plats kan hyresgäster kontakta parkeringshuset i Nordstan eller APCOAs parkeringshus Kungsgaraget och P-hus City.

Parkeringshuset i Nordstan, tel 031 700 86 00

Kungsgaraget på Ekelundsgatan 5-7, tel 031 13 90 05

P-hus City på Östra Larmgatan 3-7, tel 031 13 27 75

Besöksparkering finns i dessa P-hus samt i begränsad omfattning på kringliggande gator.

Sunfleet finns på Nordstadstorget 3 (i p-huset) vid intresse av bilpool. 

Dina kontaktpersoner

Annie Ferraro
Affärsansvarig handel

031-74 342 72

Skicka e-post
Tilda Gustafsson
Bitr. affärsansvarig

076-127 17 15 · 031-743 42 99

Skicka e-post
Livio Paladin
Teknikansvarig

031-743 42 08

Skicka e-post