Stockholm, Södermalm

Nattugglan 14


  • Adresser: Västgötagatan 1-7 / Folkungagatan 44
  • Byggt/ombyggt: 1978/1986/1997/2004/2015
  • Miljöcertifiering: LEED Platinum (2017)
  • Kontor: 13 220 m2
  • Övrigt: 959 m2
  • Arkitekt: Ove Flyckt (EHKL)

Fastighetens historia

Historik
Fastigheten kvarteret Nattugglan 14 består av två byggnader, en som vetter mot Västgötagatan och en med gaveln mot Folkungagatan. Hus 01 på Västgötagatan uppfördes år 1978 och åtta år senare byggdes Hus 02 på Folkungagatan.

Byggnaderna är relativt unga, men kvarteret har däremot en lång historia bakom sig. Redan på 1600-talet förekom industriverksamhet på platsen då fabriker byggdes kring Faburssjöns stränder. Sjön torrlades dock på 1800-talet då Södra Station anlades. Från och med 1800-talets mitt låg delar av Hellgren & Co:s tobaksfabrik längs nuvarande Västgötagatan. Denna fabrik var den största av sitt slag i Stockholm och drev sin rörelse på platsen fram till år 1915, då Svenska Tobaksmonopolet övertog verksamheten. Hellgren & Co hade då redan uppgått i Förenade Svenska Tobaksfabriker.

Kvarteret hette tidigare Ölbryggaren.

Ombyggnation 2015
Vasakronan inledde 2012 ett utvecklingsprojekt på fastigheten i sin helhet som omfattar en väsentlig omdaning av karaktären på båda husen. Det offentliga parkstråket mellan husen behålls och kopplingen mellan fastighetens två hus förstärks genom markbearbetning.

Ombyggnaden mot Västgötagatan förändrade en introvert kontorsmaskin, byggd för en hyresgäst, till ett öppet levande kontorshus med många lokaler av varierande storlek. En ny huvudentré med dubbel takhöjd och ljusa uppglasade ytor i gatuplan ger plats för utåtriktad kommersiell verksamhet. De utbyggda nya uppglasade hörndelarna utformas med tydliga nya entrélägen.

Genom tekniksystembytet, som innebär helt nya system med yta framförallt i de nedre källarvåningarna, frigörs de nuvarande teknikytorna på taket. De översta två takvåningarna öppnas upp och får ny fönstersättning, glasräcken och terrasser. På så sätt skapas helt nya ljusa kontorslokaler med utsikt över taknockar och hela Södermalm.

Ombyggnadsprojektet är en viktig bidragande del av Medborgarplatsens områdesutveckling till en levande stadsmiljö. Visionen för projektet Södermalms hjärta är att göra Medborgarplatsen med kringliggande områden till en attraktiv och trygg boplats samt mötesplats i världsklass.

Om fastigheten

Nyrenoverad fastighet i bästa läge på Södermalm. Gemensam reception och en fin konferensavdelning.

Service i närområdet

Fastighetens läge på Södermalm innebär bara några minuters gångavstånd till det mesta i form av närservice. På Medborgarplatsen ligger Söderhallarna som kan erbjuda flera butiker, restauranger och saluhall. Även Götgatan och Folkungagatan har ett stort utbud av service av olika slag. Utbudet i Skrapan erbjuder det mesta inom sport, mode och media, café och restaurang.

Träning och Hälsa
-Friskis & Svettis, Götgatan 78. Gruppträningsklasser och utbildade instruktörer.

-SATS, Kocksgatan 12. Gruppträningsklasser och välutbildade instruktörer.

Länk till Friskis & Svettis webbplats

Länk till SATS webbplats

Kommunikationer

Byggnaden ligger nära allmänna kommunikationer så som tunnelbana, pendeltåg och bussar.

Närmaste T-banestation är Medborgarplatsen (uppgång Folkungagatan) längs den gröna linjen på bara någon minuts gångavstånd. Från fastigheten till Södra Stations pendeltågsstation är det cirka 7 minuters promenad. SL-bussar avgår från flera hållplatser i närområdet.

Mer info och tidtabeller finner du på www.sl.se.

Parkering & laddplatser

P-hus Nattugglan
Byggnaden har ett parkeringshus med infart från Västgötagatan 3 med förhyrda parkeringsplatser, MC-parkering och laddningsstation för elbil.

Kontakta Vasakronans parkeringsoperatör Estate på 08-588 327 00 eller www.estate.se om ni önskar hyra parkeringsplats.

Fordon med handikapptillstånd
Vid behov av parkeringsplats avsedda för fordon med handikapptillstånd vänligen kontakta parkeringsoperatör Estate på 08-588 327 00 eller www.estate.se.

Bilparkering i närområdet
Besökare till fastigheten kan parkera i P-hus under Medborgarplatsen, Söderhallarna samt på gatorna runt fastigheten. För mer information om parkeringsmöjligheter, besök Stockholm Parkerings hemsida.

Dina kontaktpersoner