Göteborg, Centrum

Brusewitz handelshus


  • Adresser: Kungsgatan 50 / Kyrkogatan 25
  • Byggt/ombyggt: 1850/1960
  • Miljöcertifiering: LEED Silver (2015)
  • Kontor: 1 985 m2
  • Butik: 1 677 m2
  • Övrigt: 24 m2

Fastighetens historia

Ursprungligen var detta två fastigheter, mot Kungsgatan uppfördes ett tvåvåningshus år 1803 för rådman A Wallerius och mot Kyrkogatan byggdes till en början ett tvåvåningshus som 1847 ersattes med ett trevåningshus.

Under 1800-talet ägdes och beboddes husen av olika handelsmän och få förändringar gjordes. Åren 1895-1910 byggdes båda husen om och taken höjdes till mansardvåningar. Kungsgatan dekorerades med förnäm nyrenässansdekor för familjen Brusewitz, husets ägare under 50 år. Fastigheten övertogs 1918 av G F Löfmark som drev den kända trikåfirman A Jönsson & Co. Han lät 1923 göra en större ombyggnad då de två husen sammanslogs och en del av gårdsutrymmet byggdes över.

Efter 1960 har bottenvåningen förändrats med betong- och glaskonstruktion för butikerna. Fönster med poster har bytts till perspektivfönster på de övre våningarna. År 1989 företogs en större ombyggnad av de inre delarna för affärshuset Gulins.

Fasaden mot Kungsgatan har delvis kvar det förnäma utseendet av högreståndsbostad som den fick 1895. Fasaden mot Kyrkgatan har en enklare affärs- och industrihuskaraktär.

Om fastigheten

Välkommen till en kontors- och butiksfastighet som i mångt och mycket har kvar sin fina fasadkaraktär sedan 1800-talet. Att vara mitt i stadens vimmel skapar möjligheter till affärsrelationer, shopping och flera sociala aktiviteter i direkt närhet.

Service i närområdet

Fastigheten finner du mitt i centrala Göteborg, inom Vallgraven. Intill ligger knutpunkterna Brunnsparken och Kungsportsplatsen, på fem minuters promenadavstånd sedan Centralstationen, vilket ger mycket goda kommunikationsmöjligheter åt alla väderstreck. Fastighetens placering på Kungsgatan erbjuder bästa handel och service. Gallerior som Arkaden, NK och Nordstan, finns också i närområdet.

Kommunikationer

Den närmaste hållplatsen är Kungsportsplatsen där flertalet av buss- och spårvagnslinjer passerar. Fastigheten ligger dessutom nära Brunnsparken och Centralstationen där du har nära till alla kommunala kommunikationer.

Mer info, tidtabeller m.m. finner du på Västtrafik och SJ.

Cykel är ett enkelt sätt att ta sig runt på i centrala Göteborg. Runt fastigheten finns det flera Styr & ställ-stationer med cyklar att hyra.

Parkering & laddplatser

För att hyra p-plats kan hyresgäster kontakta parkeringshuset i Nordstan eller APCOAs parkeringshus Kungsgaraget och P-hus City.

Parkeringshuset i Nordstan

Kungsgaraget på Ekelundsgatan 5-7

P-hus City Fredstan på Östra Larmgatan 3-7

Besöksparkering finns i dessa P-hus samt i begränsad omfattning på kringliggande gator.

Dina kontaktpersoner