Stockholm, Östermalm

Svea Livgarde


  • Adresser: Garnisonen Svea Livgarde / Linnégatan 87 & 87A-B & 87F / Banérgatan 16 & 28
  • Byggt/ombyggt: 1886/2001
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2022)
  • Kontor: 17 847 m2
  • Övrigt: 551 m2
För hyresgäster

Fastighetens historia

Garnisonen – En historisk återblick
Kvarterets historia spänner från sent 1800-tal till modern tid. Den tid är sedan länge förbi då militären dominerade kvarteret Garnisonen och kommandoropen ljöd över kaserngårdarna. Idag innehåller de gamla gardesbyggnaderna moderna kontor.

Visste du att…?
Visste du att flextid uppfanns först 1972? Det hör samman med att tunnelbanan kollapsade när det långa Karlahuset var klart under det tidiga 1970-talet och alla i kvarteret Garnisonen, och de på Sveriges Radio intill, skulle till och från jobbet samtidigt.

Visste du att Sverige på 1960-talet hade norra Europas starkaste dator? Den kallades för ”matematikmaskin” och fanns i FOAs byggnad i kvarteret Garnisonen.

Följ med på en spännande återblick i kvarteret Garnisonens mångfacetterade historia i boken Arkitektur och liv i kvarteret Garnisonen av Katarina Juvander, Madeleine Franzén m fl. Boken finns till salu i receptionerna Karlavägen 100 och Karlavägen 108.

Bilder från förr:
Linnégatan 89, Garnisonen. Lv 3:s förbimarsch för milobefälhavaren i samband med regementets flytt till Norrtälje
En grupp underofficerare framför Svea och Göta Livgardes kaserner vid Linnégatan
Svea och Göta livgardes kaserner

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Garnisonen eller andra platser i Stockholm som du är intresserad av.

Om fastigheten

Svea livgarde är en del av kvarteret Garnisonen.

Ursprungligen var Svea livgarde en regementsbyggnad, granne med Göta livgarde. Då, på sent 1800-tal, var övriga delar av Garnisonen bara en stor kaserngård. Livgardesbyggnaderna har byggts om fullständigt invändigt, men till stora delar bevarats utvändigt. Istället för logement och mäss finns här idag ljusa, vackra kontorslokaler som passar bäst för storrum och andra öppnare planlösningar.

Service i närområdet

Kvarteret Garnisonen
Kvarteret Garnisonen ligger på Östermalm i Stockholm, mitt emellan City och grönytorna på Kungliga Djurgården. Kvarteret består av byggnaderna Svea Livgarde, Göta Livgarde, Karlahuset samt Port 108.

Restaurang & café
Combo – Karlavägen 106, Telefonnr: 08-545 875 30
Panini – Karlavägen 100, Telefonnr 08-660 88 15
K-märkt – Karlavägen 100, Telefonnr 08-466 88 90
DC Catering – Karlavägen 100, Telefonnr 08-660 72 72
Café Marrakech – Karlavägen 100, Telefonnr: 08-33 98 39
Kale & Crave – Karlavägen 100, Telefonnr: 070-331 36 56
Hawaii Poké – Karlavägen 100
FAVO – Karlavägen 110, Telefonnr: 0735-03 86 35

Närservice
Hale Breathing – Banérgatan 28B / Karlavägen 100
Nordic Wellness, Gym & träning – Karlavägen 100
Servicecenter Östermalm MECA – Banérgatan 30
Coop Nära – Karlavägen 102
Posten – Karlavägen 102
Systembolaget – Karlavägen 100A
Lloyds Apotek – Karlavägen 100A

Receptionerna
Garnisonens två receptioner på Karlavägen 100 och 108 fungerar som nav i vårt stora kvarter. Genom vår servicepartner Coor kan du beställa det du behöver när du behöver det, till exempel telefoni, vaktmästeri eller catering. Läs mer på Coors hemsida. Se även mer här på Hyresgästinfo under fliken ”Service i fastigheten”.

Takterrasserna
I kvarteret finns även en terrass med vidsträckt utsikt över staden. Med ingång från Karlavägen 108, via hiss 3, når man terrassen på 15:e våningen där det på sommaren finns stolar och bord för den som vill äta sin lunchlåda med hela Stockholm som bakgrund. Terrassen på Karlavägen 108 kan bokas för evenemang av kvarterets hyresgäster mot en avgift. Bokning sker genom att maila till reception.garnisonen@vasakronan.se.
För den höjdrädde så finns en terrass på lägre altitud på Karlavägen 100. Här har Bee Urban anlagt en fantastisk stadsodling där man kan vandra runt bland hallonbuskar, solrosor och samtidigt lära sig om stadens ekosystem. Här finns också Garnisonens egen bikupa Läs mer på Bee Urbans hemsida.

Konsten
I Garnisonen finns även en konstsamling av rang. Längs med pelargången mot Karlavägen finns konstverk i alla entréer, och inne på Karlavägen 100 finns olika konstverk som spänner över flera hundra år. Här syns kända konstnärer som Hertha Hillfon, Torsten Renqvist och Mats Åberg. Ofta ordnas konstvandringar i området, kontakta receptionerna på Karlavägen 100 och 108 för mer information. Där finner du även vår konstbroschyr och boken om Garnisonens konst.

Kvarteret Garnisonen i siffror
Lokalarea ca 180 000 kvm
Tomtarea ca 85 000 kvm
Större företag ca 170 st.
Antal som arbetar i kvarteret uppgår till ca 5 000 personer
Garageplatser ca 650 st.
Markparkering ca 250 st.
Antal fönster bara på Karlahuset (byggnaden längs med Karlavägen) uppgår till ca 4 500 st.
Visste du att Karlahuset har en av Sveriges längsta fasader, ca. 350 meter lång! 

Kommunikationer

Garnisonen ligger på Östermalm, nära såväl city som Kungliga Djurgården.
T-banestationen Karlaplan, som tillhör tunnelbanans röda linje, ligger cirka fem minuters promenad bort.
Stombusslinjen 4 har ändhållplats i kvarteret. Andra bussar som trafikerar Garnisonen är 67, 69 och 76.
– Vid Djurgårdsbron, endast några minuters promenad bort, når man Spårväg City.

SL:s tidtabeller

På markparkeringen (infart via Linnégatan) finns poolbilar från M, varav en laddhybrid, som är tillgängliga för alla. För medlemskap och villkor se www.sunfleet.se.

Parkering & laddplatser

Parkeringsmöjligheter finns dels i garaget med infart från Banérgatan 30 samt vid Linnégatan 87-89 där det finns en större markparkering. Maxhöjden för fordon i garaget är 2,10.

I garaget finns en öppen del med ca. 500 platser där vi erbjuder oreserverade tillstånd. Vi har även två stycken inre garage som nås med passerkort med ca. 150 platser tillsammans där man kan hyra en fast plats.

Garagets öppettider
Alla dagar 06.00-24.00. Utöver dessa tider är garaget stängt för allmänheten, nås med kort och kod för parkörer som abonnerar på parkeringstillstånd.

Hyr parkeringsplats
Apcoa Parking ansvarar för uthyrningen av parkeringsplatser. Vill du hyra en p-plats eller abonnera på ett parkeringstillstånd med oreserverad plats? Kontakta Apcoa genom att maila till vasakronan@apcoa.se, kontakta deras kundtjänst på telefonnummer 08-556 306 70 eller gå in på hemsidan www.apcoa.se. 

Biltvätt/verkstad
I garaget finns även en biltvätt/verkstad, Servicecenter Östermalm som är en ansluten Meca-partner. För mer information om öppettider och kontaktuppgifter, besök deras hemsida.

Volvo Car Mobility – M och KINTO
På parkeringen vid Linnégatan 87 har både M och KINTO bilpool där man genom telefonen loggar in och hyr en av deras bilar som står på parkeringen. Perfekt för företaget som bara behöver bil ibland. Läs mer på respektive hemsida via länkarna nedan om vilka bilar som finns på Garnisonen och hur man går vidare för att boka dem.

KINTO Share
Volvo Car Mobility – M

Elladdplatser
Vi vill underlätta miljövänligt resande för både hyresgäster och besökare. En viktig del i detta är våra laddplatser för alla som kör el-/hybridbil till jobbet. Eller som skulle vilja.

I garaget finns 18 parkeringsplatser utrustade med laddstolpar för laddning av elfordon. 14 platser av platserna har laddstolpar som erbjuder laddeffekt på 7,4 kW med Typ 2 uttag. Resterande fyra platser är utrustade med miniladdare för laddning av elmotorcyklar och elmopeder och erbjuder laddeffekt på 3,7 kW med schukouttag.

På markparkeringen finns ytterligare 25 parkeringsplatser utrustade med laddstolpar. Dessa laddstolpar erbjuder laddeffekt på 7,4-22 kW och har Typ 2 uttag.

Betalning
Laddplatsbiljett gäller för parkering på laddplatser och betalas via parkeringsautomaten eller Easy Park.

På utomhusparkeringen har vi 20 st. nya laddpunkter med möjlighet att betala för förbrukad el. Här gäller därför vanlig p-biljett och laddning initieras och betalas via appen EpSpot. Dett gäller de 20 p-platser som är närmast Oxenstiernsgatan.

Det går också bra att teckna ett särskilt parkeringstillstånd för laddplatserna via parkeringsoperatören Apcoa. Kontakta Apcoas uthyrningsavdelning för mer information, 08-556 306 70 eller vasakronan@apcoa.se.

Dina kontaktpersoner

Filip Gyllenberg
Affärsansvarig kontor

076-133 39 21

Skicka e-post
Caroline Jansson
Teknikansvarig

08-566 206 62

Skicka e-post