Stockholm, Östermalm

Garnisonen


  • Adresser: Garnisonen hela fastigheten
  • Byggt/ombyggt: 1886/1963/1972
  • Kontor: 109 574 m2
  • Butik: 2 567 m2
  • Övrigt: 24 021 m2
  • Arkitekt: Ernst Jacobsson, Tage Hertzell, Gustav Kaunitz
För hyresgäster

Fastighetens historia

Garnisonen – En historisk återblick
Kvarterets historia spänner från sent 1800-tal till modern tid. Den tid är sedan länge förbi då militären dominerade kvarteret Garnisonen och kommandoropen ljöd över kaserngårdarna. Idag innehåller de gamla gardesbyggnaderna moderna kontor.

Visste du att…?
Visste du att flextid uppfanns först 1972? Det hör samman med att tunnelbanan kollapsade när det långa Karlahuset var klart under det tidiga 1970-talet och alla i kvarteret Garnisonen, och de på Sveriges Radio intill, skulle till och från jobbet samtidigt.

Visste du att Sverige på 1960-talet hade norra Europas starkaste dator? Den kallades för ”matematikmaskin” och fanns i FOAs byggnad i kvarteret Garnisonen.

Följ med på en spännande återblick i kvarteret Garnisonens mångfacetterade historia i boken Arkitektur och liv i kvarteret Garnisonen av Katarina Juvander, Madeleine Franzén m fl. Boken finns till salu i receptionerna Karlavägen 100 och Karlavägen 108.

Bilder från förr..

Linnégatan 89, Garnisonen. Lv 3:s förbimarsch för milobefälhavaren i samband med regementets flytt till Norrtälje

En grupp underofficerare framför Svea och Göta Livgardes kaserner vid Linnégatan

Svea och Göta livgardes kaserner

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Garnisonen eller andra platser i Stockholm som du är intresserad av.

Om fastigheten

Garnisonen ligger på Östermalm, fem minuter från Karlaplan och Fältöverstens galleria.

I kvarteret finns tre olika typer av byggnader:
1. Karlahuset, den långa byggnaden längs Karlavägen, erbjuder flexibla och effektiva lokaler
2. Livgardesbyggnaderna med charmiga kontor och högt i tak, bäst lämpade för effektiva storrumslösningar. Gamla på utsidan, men helt moderniserade invändigt.
3. Port 108, den helrenoverade 60-talsbyggnaden, med ljusa och moderna lokaler. I höghuset har man en milsvid utsikt över hela Storstockholm.

Service i närområdet

Kvarteret Garnisonen
Kvarteret Garnisonen ligger på Östermalm i Stockholm, mitt emellan City och grönytorna på Kungliga Djurgården. Kvarteret består av byggnaderna Svea Livgarde, Göta Livgarde, Karlahuset samt Port 108.

Restaurang & café
Panini – Karlavägen 100, Telefonnr 08-660 88 15
K-märkt – Karlavägen 100, Telefonnr 08-466 88 90
Wasabi – Karlavägen 100, Telefonnr 08-660 72 72
Marrakech – Karlavägen 100, Telefonnr: 08-33 98 39
Kale & Crave – Karlavägen 100, Telefonnr: 070-331 36 56
Hawaii Poké – Karlavägen 100
FAVO – Karlavägen 110, Telefonnr: 0735-03 86 35

Närservice
Hale Breathing – Banérgatan 28B / Karlavägen 100
Nordic Wellness, Gym & träning – Karlavägen 100
Pitstop Biltvätt & Meca Verkstad – Banérgatan 30
Coop Nära – Karlavägen 102
Posten – Karlavägen 102
Systembolaget – Karlavägen 100A
Lloyds Apotek – Karlavägen 100A
Sats – Karlavägen 96

Reception
Garnisonens två receptioner på Karlavägen 100 och 108 fungerar som nav i vårt stora kvarter. Genom vår servicepartner Coor kan du beställa det du behöver när du behöver det, till exempel telefoni, vaktmästeri eller catering. Läs mer på Coors hemsida. Se även mer under fliken ”Service i fastigheten”.

Takterrasserna
I kvarteret finns även en terrass med vidsträckt utsikt över staden. Med ingång från Karlavägen 108, via hiss 3, når man terrassen på 15:e våningen där det på sommaren finns stolar och bord för den som vill äta sin lunchlåda med hela Stockholm som bakgrund. Terrassen på Karlavägen 108 kan bokas för evenemang av kvarterets hyresgäster mot en avgift. Bokning sker genom att maila till reception.garnisonen@vasakronan.se.

För den höjdrädde så finns en terrass på lägre altitud på Karlavägen 100. Här har Bee Urban anlagt en fantastisk stadsodling där man kan vandra runt bland hallonbuskar, solrosor och samtidigt lära sig om stadens ekosystem. Här finns också Garnisonens egna bikupa. Läs mer på Bee Urbans hemsida.

Konsten
I Garnisonen finns även en konstsamling av rang. Längs med pelargången mot Karlavägen finns konstverk i alla entréer, och inne på Karlavägen 100 finns olika konstverk som spänner över flera hundra år. Här syns kända konstnärer som Hertha Hillfon, Torsten Renqvist och Mats Åberg. Ofta ordnas konstvandringar i området, kontakta receptionerna på Karlavägen 100 och 108 för mer information. Där finner du även vår konstbroschyr och boken om Garnisonens konst.

Kvarteret Garnisonen i siffror
Lokalarea ca 180 000 kvm
Tomtarea ca 85 000 kvm
Större företag ca 170 st.
Antal som arbetar i kvarteret uppgår till ca 5 000 personer
Garageplatser ca 650 st.
Markparkering ca 250 st.
Antal fönster bara på Karlahuset (byggnaden längs med Karlavägen) uppgår till ca 4 500 st.
Visste du att Karlahuset har en av Sveriges längsta fasader, ca. 350 meter lång! 

Kommunikationer

Kommunikationer
Garnisonen ligger på Östermalm, nära såväl city som Kungliga Djurgården.

– T-banestationen Karlaplan, som tillhör tunnelbanans röda linje, ligger cirka fem minuters promenad bort.
– Stombusslinjen 4 har ändhållplats i kvarteret. Andra bussar som trafikerar Garnisonen är 67, 69 och 76.

Vid Djurgårdsbron, endast några minuters promenad bort, når man Spårväg City.

SL:s tidtabeller

På markparkeringen (infart via Linnegatan) finns totalt tre poolbilar från Sunfleet, varav en laddhybrid, som är tillgängliga för alla. För medlemskap och villkor se www.sunfleet.se.

Parkering & laddplatser

Parkering
Parkeringsmöjligheter finns dels i garaget med infart från Banérgatan 30 samt vid Linnégatan 87-89 där det finns en större markparkering. Maxhöjden för fordon i garaget är 2,10.

Garagets öppettider
:
Alla dagar 06.00-24.00
Utöver dessa tider är garaget stängt för allmänheten, nås med kort och kod för parkörer som abonnerar på parkeringstillstånd.

I garaget finns en öppen del med ca. 500 platser där vi erbjuder oreserverade tillstånd. Vi har även två stycken inre garage som nås med passerkort med ca. 150 platser tillsammans där man kan hyra en fast plats.

I garaget finns även en biltvätt/verkstad, Pitstop Servicecenter Östermalm som är en ansluten Meca-partner. För mer information om öppettider och kontaktuppgifter, besök deras hemsida.

Apcoa Parking ansvarar för uthyrningen av parkeringsplatser. Vill du hyra en p-plats eller abonnera på ett parkeringstillstånd med oreserverad plats? Kontakta Apcoas kundtjänst på telefonnummer 08-556 306 70, maila till vasakronan@apcoa.se eller gå in på hemsidan www.apcoa.se.

KINTO
På parkeringen vid Linnégatan 87 har och KINTO bilpool där man genom telefonen loggar in och hyr en av deras bilar som står på parkeringen. Perfekt för företaget som bara behöver bil ibland. Läs mer på deras hemsida via länken nedan om vilka bilar som finns på Garnisonen och hur man går vidare för att boka dem.

KINTO Share

Elladdplatser
Vi vill underlätta miljövänligt resande för både hyresgäster och besökare. En viktig del i detta är våra laddplatser för alla som kör el-/hybridbil till jobbet. Eller som skulle vilja.

I garaget finns 18 parkeringsplatser utrustade med laddstolpar för laddning av elfordon. 14 platser av platserna har laddstolpar som erbjuder laddeffekt på 7,4 kW med Typ 2 uttag. Resterande fyra platser är utrustade med miniladdare för laddning av elmotorcyklar och elmopeder och erbjuder laddeffekt på 3,7 kW med schukouttag.
På markparkeringen finns ytterligare 25 parkeringsplatser utrustade med laddstolpar. Dessa laddstolpar erbjuder laddeffekt på 7,4-22 kW och har Typ 2 uttag.

Betalning
Laddplatsbiljett gäller för parkering på laddplatser och betalas via parkeringsautomaten eller Easy Park.
På utomhusparkeringen har vi 20 st. nya laddpunkter med möjlighet att betala för förbrukad el. Här gäller därför vanlig p-biljett och laddning initieras och betalas via appen EpSpot. Dett gäller de 20 p-platser som är närmast Oxenstiernsgatan.
Det går också bra att teckna ett särskilt parkeringstillstånd för laddplatserna via parkeringsoperatören Apcoa. Kontakta Apcoas uthyrningsavdelning för mer information, 08-556 306 70 eller vasakronan@apcoa.se.

Snabbladdare
På markparkeringen finns även en snabbladdare som erbjuder DC laddning på 50 kW med uttag för CCS resp. Chademo samt ett Typ 2 uttag för AC laddning på 43 kW. Betalning görs via RFID-kort, sms eller webbapp. Mer utförliga instruktioner för de olika betalmetoderna finns att läsa på snabbladdaren samt på Fortums sida om Charge & Drive.

Dina kontaktpersoner

Filip Gyllenberg
Affärsansvarig kontor

076-133 39 21

Skicka e-post