Stockholm, City

Hötorgshus 1


  • Adresser: Sveavägen 17 / Sergelgatan 20-22 / Hötorget 2-4
  • Byggt/ombyggt: 1958/1996
  • Miljöcertifiering: LEED Platina (2020)
  • Kontor: 8 669 m2
  • Butik: 5 507 m2
  • Övrigt: 1 271 m2
  • Arkitekt: David Halldén
För hyresgäster

Fastighetens historia

Platsen för Hötorgshusen är historisk mark. Under medeltiden låg byn Väsby troligen där Sveavägen idag möter Kungsgatan. På denna bys ruiner anlade Gustav Vasa en kunglig ladugård för kor. Där lät hans son Johan III senare inhysa ett lejon som han fått från England.

Även andra kungligheter använde platsen. Gustaf II Adolf tyckte om tornerspel och uppförde en ”beridarebana” för riddarlekar. På denna bana fick även män som skulle ut i det 30-åriga kriget utföra sin soldatmönstring. Det är alltså från denna beridarebana som fastighetsnamnet härstammar.

1644 jämnades marken till och gjordes om till salutorg. Torget stensattes 1670. Norra delen var Bondtorget med kött och mjölk medan det på den södra delen såldes grönsaker och bröd. Så småningom växte det Hötorget vi känner till idag fram. 1881 öppnade Paul U Bergström sin första butik vid torget och efter lyckade affärer kunde han öppna filialer på alla sidor av torget. Dagens PUB-hus invigdes 1926.

1952 invigdes Hötorgets tunnelbanestation, då under stationsnamnet ”Kungsgatan”. Några år senare, mellan 1955-1966, byggdes de fem hötorgsskraporna eller ”trumpetstötarna” som de även kom att kallas. Husen var starkt präglade av modernismens idéer och byggnaderna var släta, geometriska och omgivna av ljus och luft. För att uppnå den ”slanka” karaktären fick varje huskropp bestå av två skivor, inbördes förskjutna i höjd och sidled med enhetliga fönsterlösa gavlar.
Projektet var ett av de tidigaste och mest konsekventa av denna typ av cityförnyelse. Skisserna till anläggningen presenterades redan 1946. Sergelgatan som löper utmed husen blev en av de första gågatorna i Sverige.

Det första höghuset invigdes 1959. Arkitekten David Helldén genomförde här sina idéer om mörka fasader och vita gavlar. Här finns även det färgglada entrérummet som han gjorde tillsammans med konstnären Olle Baertling.

Det finns en enorm mängd gamla bilder av hur det sett ut i kvarteret tidigare. Länkarna nedan visar endast ett axplock.

Film om Hötorgscity 1962

Sergelgatan 1, 1907

Hötorget med Saluhallen i fonden, vy mot Hötorgshusens läge 1946

Kvarteret från ovan 1952

Första höghuset nästan klart 1958

Sergelgatans första del invigs 1959

Plantering vid andra höghuset 1962

Samtliga relaterade bilder

Besök gärna Stockholmskällan för att se fler bilder och få mer information om kvarteret Beridarebanan eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Om fastigheten

Fastigheten har sedan den byggdes i början av 60-talet utgjort ett av de mest kända inslagen i Stockholmsbilden och är delvis känd för den målning som smyckar entrén, målad av Baertling 1959-1960. Fastigheten utgörs av den första av de fem hötorgsskraporna och ligger närmast Konserthuset och Hötorget.

Service i närområdet

Generellt
Läget mitt i Stockholm city är det bästa tänkbara och erbjuder en mångfald av bra restauranger, butiker, banker, biografer och saluhall. Strax intill ligger Hötorgshallen som erbjuder en kulinarisk rundresa över hela världen. På själva Hötorget finns Stockholms mest välbesökta torghandel. Bara ett par steg bort ligger Kungshallens matpalats.

Hotell
Scandic Klara – Ett 4-stjärnigt hotell beläget på Slöjdgatan 7.
Haymarket By Scandic – Ett 4-stjärnigt hotell beläget på Hötorget 13-15.

Konferens- och Evenemangsanläggningar.
I Hötorgshusen driver Vasakronan Sergelkonferensen där ni som hyresgäst i Hötorgshusen har en exklusiv möjlighet att bli medlem. Medlemskapet är kostnadsfritt och som medlem får ni rabatterat pris om 20% och får tillgång till kundappen där ni själva kan boka mötesrum samt beställa mat och dryck snabb och smidigt. 

För att bli medlem fyller ni i bifogat formulär och skickar till Biträdande Affärsansvarig. 

Vill ni veta mer om Sergelkonferensen kan ni besöka vår hemsida på Sergelkonferensen – Vasakronan.       

Restauranger
På gatuplan mot Sveavägen 17 hittar ni de populära hamburgarna från Bastard burgers. I husets andra hörn, mot Sergelgatan, finner ni det nyöppnade Hötorgets kvarterskrog som serverar lunch, brunch och middag. En våning upp ligger Italienskan med en egen terrass och utsikt över Hötorget. Fler restauranger kommer att öppna successivt på Sergelgatan och Sveavägen.

I området finns även två stora Foodcourts i närheten, Kungshallen samt Hötorgshallen med ett brett utbud av olika smaker. Här är det alltid full fart både på lunch och middag.

Handel och shopping.
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus strax utanför dörren. På samma gata som fastigheten, ett stenkast bort ligger gågatan Sergelsgatan som erbjuder ett varierat utbud av handelaffärer. En bit bort men relativt nära finns Gallerian och NK. En bit längre upp på Regeringsgatan ligger Mood Stockholm, en galleria fylld med mode, kaféer och restauranger. Vid Hamngatan/Sveavägen sätter nyetableringar en ny prägel på stråket med Helly Hansen, Under Armour och Unisport i spetsen.

Träning och Hälsa
Fitness24seven – Beläget på Sveavägen 13-15
Sats Hötorget – Beläget på Sveavägen 20

Hötorgets Vårdcentral AB – Beläget på Kungsgatan 48
Cityakuten Husläkarmottagning – Beläget på Apelbergsgatan 48

Kommunikationer

Promenadavstånd till några viktiga kommunikationsplatser i Stockholm city.
Arlanda Express – 7 min
Citybanan och T-centralen – 5 min
Stockholms centralstation – 7 min
Göteborg 3,5 timmar (via Stockholms Central)
London 3,5 timmar (via Arlanda Express och Arlanda flygplats)

Tunnelbana
Närmaste Tunnelbanestation är Hötorget, men det är även nära till T-Centralen.

Bussförbindelser
Bussar avgår från flera hållplatser i närområdet, bland annat från Kungsgatan och Sveavägen vid Hötorget.

För mer information, se

Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats

Parkering & laddplatser

Hötorgsgaraget har infart från Sveavägen 17 och Slöjdgatan 12. Maxhöjd för infart är 2,80 meter. Till Vasakronans garage i källarvåningarna råder dock maxhöjd på 2,10 meter. Garaget är öppet för infart Måndag – Lördag kl. 6.00 – 23.00 och Söndag kl. 8.00 – 23.00. Parkeringsplatser finns att hyra i garaget. Garageytorna finner ni på plan -2 och -3 efter att ha passerat Aimo Parks anläggning. För att anmäla ert intresse för en parkeringsplats så gör ni det här. Om du har frågor kring fastighetens parkeringsplatser är du välkommen att kontakta biträdande Affärsansvarig eller Vasakronans kundservice.

Laddplatser

Garaget under Hötorgshus 1 är utrustat med 60 laddplatser. Laddplatserna kan nyttjas av den som vill ladda sin elbil och som har ett aktivt parkeringstillstånd. Laddning betalas genom löpande tariff utefter förbrukning (för närvarande 3 kr/kWh) och kan ske via EpSpot-appen eller webbläsaren. Parkerar du tillfälligt är det smidigt att betala via Swish, men är du återkommande rekommenderar vi att använda dig av appen EpSpot för smidig hantering av din elförbrukning. Mer detaljerade instruktioner finns vid varje laddstolpe.

För felanmälan, kontakta Vasakronans kundservice: 08-506 206 00 eller kundservice@vasakronan.se

Öppettider Hötorgsgaraget: 
Mån- Lör 06:00-23:00
Söndagar 08:00-23:00
Utfart dygnet runt.

Dina kontaktpersoner

Youssef Mehnaoui
Affärsansvarig kontor

073-397 85 79 · 08-782 03 79

Skicka e-post
Mikaela Åldstedt
Affärsansvarig handel

070-860 07 88 · 08-56620608

Skicka e-post
Adam Åberg
Bitr. affärsansvarig

073-088 47 84

Skicka e-post
Bengt Strand
Teknikansvarig

08-566 207 06

Skicka e-post