Kämpar för grön salong

Salong Panczel i Uppsala vill arbeta ekologiskt så långt det går. Men fortfarande är det inte helt lätt att hitta miljövänliga produkter.
– Det har blivit bättre men vi måste fortsätta ställa krav på leverantörerna, säger ägaren Margit Panczel.

Salong Panczel, Uppsala

Frisörbranschen är tuff. Dels är yrket fysiskt krävande, dels hanterar frisörerna hårvårdsprodukter som innehåller miljöfarliga kemikalier och gifter. Allergier och hudbesvär är inte ovanligt. Margit Panczel jobbar för att minimera riskerna.

– För mig känns det självklart att tänka grönt. Jag vill vara rädd om naturen och lämna något bra till våra barn och barnbarn, säger hon.

Margit använder ekologiska produkter så långt det är möjligt och är noga med att överblivna hårvårdsprodukter, exempelvis färgrester, hanteras på rätt sätt. Hon visar den särskilda plastdunk som till en tredjedel är fylld med blågrön smet.

– Jag sorterar också övrigt avfall noga, säger hon och öppnar skåpet under bänken. I olika behållare finns färgtuber i metall, korkar i plast och annat som ska till återvinning.

Allergier och hudbesvär är inget ovanligt i frisöryrket. Genom att ställa krav kan vi minimera riskerna för både människor och miljö.

Margit Panczel

Ovanför bänken finns ett utsug. – Här håller jag till när jag blandar färg så jag slipper andas in kemikalier, förklarar Margit. Salongen har också led-belysning och ordentlig ventilation.

Nu kommer Margits klockan-tre-kund. Det är en ung tjej som vill få håret klippt och färgat. Margit tar på sig förklädet och på det sätter hon fast en liten apparat som är till för att suga in ångorna. Margit frågar den unga kunden hur hon vill ha håret. Uppklippt eller inte, vilken färg ska det vara? När allt är bestämt börjar hon med färgen. Runt hårslinga efter hårslinga viker hon ett särskilt papper som är ekologiskt – till skillnad mot det foliepapper som de flesta använder.

Margit Panczel kom till Sverige från Ungern 1972 och startade sin salong för 39 år sedan. Sedan dess är det många kunder som tagits om hand av Margits kompetenta händer. Den första salongen låg på Drottninggatan. 1992 gick flytten till gallerian SVAVA och sedan 2011 ligger Panczel i hörnet av den livliga gågatan Kungsängsgatan och Bredgränd. De stora fönstren bjuder på bra möjligheter till skyltning, just nu är det bröllopstema. Margit provar gärna nya idéer, en var att erbjuda styling för kunder som var 55+.

– Men det fungerade inte alls, det var få som var intresserade. Jag vet inte varför, jag kanske helt enkelt var före min tid, säger Margit och skrattar.

Det är inte enkelt att hitta miljövänliga produkter. Det har blivit bättre men vi måste fortsätta ställa krav på leverantörerna.

Margit Panczel