Styrpinnen – sekelskifte bredvid Kungsträdgården

Styrpinnen i korthet

Fastighet

Styrpinnen

Kommun

Stockholm

Byggt/ombyggt

1901/2020

Lokalytor

4 250 kvadratmeter

Adress

Kungsträdgårdsgatans 16/ Näckströmsgatan 1

Unik möjlighet till eget hus i Kungsträdgården

Nu finns en unik möjlighet till ett helt eget hus, fullt på rik historia på en anrik och prestigefull plats. I paradläge mitt i city bara ett steg bort från Kungsträdgårdens folkliv och puls.

En bankbyggnad med historia

Här finns storstadslivet två steg från ytterdörren. Kungsträdgården är en urban och älskad plats, som ger puls åt hela området. Här blomstrar folklivet, men adressen tillåter ändå anonymitet för den som önskar.

Styrpinnen byggdes för att imponera. Fastigheten upprättades 1901 av och åt Hernösands enskilda bank. Arkitekten Erik Lallerstedt ritade fasaden som utfördes i närkekalksten med skulpterade utsmyckningar av gotlandssandsten. I hörnet placerades ett torn med en lång uppskjutande kopparspira. Det var det första bankpalatset som restes längs med Kungsträdgården och blev startskottet för en förskjutning av stadens finansiella maktcentrum, från Gamla Stan till Norrmalm. Än idag förknippas den här delen av city med finansiella institutioner.

Ett bankpalats är byggt för att stå. Både byggnaden och arkitekturen är robust och varaktig. Men med tiden förändras behov och krav på våra kontor. Därför har vi gift ihop det bästa av två världar. I den anrika historiska byggnaden är de stora valvet en trappa ner fortfarande kvar. Likaså de utsmyckade direktions- och styrelserummet en trappa upp. Samtidigt byggs huset om för att kunna tillgodose moderna och effektiva kontorslösningar utan att tumma på charmen.

 

Nära till allt

I Kungsträdgården mitt i city finns mycket goda kommunikationer med tunnelbana, bussar, båttrafik, spårvagn och cykelbanor. Närmsta tunnelbanestation är Kungsträdgården, men Östermalmstorg, T-centralen och Centralstationen ligger på ett kort promenadavstånd. I närheten finns ett flertal allmänna parkeringsgarage, exempelvis på Regeringsgatan och Smålandsgatan.

Läget mitt i stan innebär närhet till allt, exempelvis gallerian, NK, Stureplan och Sergels torg. Fastigheten har två gatuentréer, en från Kungsträdgårdsgatan och en på Näckströmsgatan.

Storstadsliv med möjlighet till avskildhet

Styrpinnen är en vacker fastighet mitt i centrala Stockholm vid Kungsträdgården. Det centrala läget i Stockholm innebär att all önskvärd service finns i omkringliggande kvarter. Närhet till butiker, restauranger och kommunikationer ger fastigheten ett paradläge. Dessutom är det lätt att ta sig till grönområden som Djurgården och Skeppsholmen för en joggingtur eller lunchpromenad.

Snabbfakta

 • Total uthyrningsbar yta – 4 250 kvadratmeter
 • Drygt 400 arbetsplatser
 • Yteffektiva och flexibla lokaler
 • Miljöcertifiering – LEED Guld
 • Takterrass med fantastisk utsikt
 • Mitt i city vid Kungsträdgåren med närhet till allt.
 • Närmsta tunnelbanestation är Kungsträdgården.
 • Promenadavstånd till Östermalmstorg, T-centralen och Centralstationen.
 • Närhet till allmänna parkeringsgarage.
 • Fastigheten upprättades av Hernösands enskilda bank 1901.
 • Fasad i närkekalksten med skulpterade utsmyckningar av gotlandssandsten.
 • Inflytt 2020.

Vill du veta mer om Styrpinnen?
Kontakta mig!

Marie Meyer
Uthyrare Marie Meyer 076-894 45 03 marie.meyer@vasakronan.se
Rådgivning – att hitta din nya lokal

180 000 människor rör sig i våra kontor varje dag och ett antal miljoner i våra snart 800 butiker. Varje dag hittar ett par företag en ny kontors- eller butikslösning någonstans i våra fastigheter. För de flesta av dessa företag är det en ovanlig händelse, för oss är det vår vardag. Ställ tusen frågor, landa i ett svar – vi hjälper dig!

De här servicetjänsterna erbjuder vi

För att det dagliga arbetet ska fungera så enkelt som möjligt finns det många olika servicetjänster som kan underlätta. Här har vi samlat några av de vanligaste tjänsterna för dig som butiks- eller kontorshyresgäst. Vissa kan vi erbjuda, andra kan ni beställa via våra serviceleverantörer.

Startklart

Det är mycket som går fort nu. Det gör att lokalbehoven kan förändras snabbt och flexibilitet blir ett nyckelord. Det ser vi dagligen hos våra hyresgäster. Lösningen tycker vi är enkel, men smart. Hyr ett kontor som redan är färdigt, eller en popup-butik för en tillfällig kampanj.

In- & utflytt

Nu har du bestämt dig för ditt kontor. Då börjar det närma sig inflyttning. För att det ska gå så smidigt som möjligt för ert företag att fortsätta er verksamhet som vanligt har vi på Vasakronan tagit fram antal tjänster som hjälper dig att flytta in och komma på plats.