Hötorgsterrassen Hötorgsterrassen

Hötorgsterrassen

En grön, skön park uppflugen på taken mellan Hötorgsskraporna – mitt i Stockholms city. Street food och ett avslappnat cityhäng lockar såväl stockholmare som turister. Har du testat det än?

Nattmarknaden, välbesökt häng. Foto: Gustav Kaiser

En död plats väcks till liv

På taken mellan Hötorgsskraporna 1 och 2, granne med Konserthuset ligger Hötorgsterrassen. Sommaren 2015 öppnade den åter för allmänheten efter att ha varit stängd i över 40 år. Tanken var att kunna erbjuda en grön, skön citypark för stockholmare och turister. Vi lyfte upp food trucks med kranar från Hötorget och fyllde terrassen med växter, skönt häng och aktiviteter. Terrassen blev snabbt en succé och besökarna flockades. Sedan dess har vi återupprepat framgångsreceptet varje sommar, men kryddat det lite extra för varje år. Under 2018 års säsong kunde man bland mycket annat träna crossfit eller yoga, titta på fotbolls-vm, äta himmelsk street food och kika på konst.

Det finns gott om outnyttjade ytor i våra städer. Slutna terrasser, innergårdar parkeringsplatser som kan få lite och skänka liv och rörelse till ett område. Hötorgsterrassen gjuter liv i staden under sommarmånaderna. Platsen har blivit en given träffpunkt för många av stadens invånare som söker en trevlig oas att mötas i, och sommaren 2018 slogs besöksrekord med ett snitt på 20 000 besökare i veckan.

Hötorgsterrassen är en del av utvecklingen av Sergelstan. Planerna för terrassen ligger just nu på ritbordet, där det utreds hur den kan optimeras bland annat gällande access och väderskydd. Ambitionen är att den populära city-oasen ska kunna nyttjas på ett så hållbart sätt som möjligt även framöver.

Hitta mer info om events och annat på Hötorgsterrassens Facebook-sida.

Att testa nya idéer som driver stadens utveckling i en positiv riktning är en av våra uppgifter som fastighetsägare. Att öppna upp den här typen av ytor för allmänheten är ett exempel på det. Vi hoppas att de som rör sig i staden under sommaren ska uppskatta initiativet och ta sig hit för lunch, middag eller en fika.

Flygande foodtrucks – hur Hötorgsterrassen blev till

Kontakta Annie om du vill veta mer om Hötorgsterrassen.

Annie Sternhoff
Bitr. fastighetschef Annie Sternhoff 070-574 17 33 · 08-566 207 23 annie.sternhoff@vasakronan.se