Vasakronan Lighthouse Award – nytt pris vid Mobilgalan för att främja Kista Science Citys utveckling

Idag, den 5 november, är det dags för årets Mobilgala och från och med i år delas det nyinstiftade Vasakronan Lighthouse Award ut vid galan. Priset ges till den aktör som under året utmärkt sig på ett särskilt sätt och aktivt arbetar med att bidra till utvecklingen av vetenskapsstaden Kista Science City.

Mobilgalan 2009 hålls i Vasakronans fastighet Kista Science Tower med Vasakronan som huvudsponsor och värd. Det är ett årligt event där vinnarna – framröstade av tidningen Mobils läsare tillsammans med en namnkunnig jury – får motta sina guldmobiler. Vasakronans nyinstiftade pris – Lighthouse Award – är tänkt att kora företag eller institutioner som i samarbete med andra och på ett förtjänstfullt och kreativt sätt arbetat för att utveckla ITC-klustret Kista Science City.


– Kista Science City är ett fantastiskt dynamiskt område med många eldsjälar och aktivt nätverkande företag, säger Svante Torell, marknadschef Stockholm, Vasakronan. Dessa är nyckeln till områdets framgång internationellt och spelar en avgörande roll för områdets konkurrenskraft i framtiden. Det vill vi sätta ljuset på genom Vasakronan Lighthouse Award.


Juryn består av Olle Zetterberg – VD Stockholm Business Region, Svante Torell – Marknadschef Stockholm Vasakronan, Anette Scheibe – VD Stiftelsen Electrum och Kista Science City AB, Jens Zander – forskningsledare och professor på Wireless@KTH samt Lars Backhans – vice VD Radar Group.


Nominerade till nyinstiftade Vasakronan Lighthouse Award, 2009, är:


IBM
Motivering:
Konsultbolaget IBM har genom åren visat stort engagemang i aktiviteter som stödjer kompetensförsörjningen och relationerna mellan studenter och näringsliv i Kista. Exempel är mentorskapsevenemang för högstadiet, Future Friday, drivande kraft och sponsor av enkätundersökning näringsliv och utbildning i Kista.


Packet Front
Motivering:
Bredbandsbolaget Packet Front har verkat för att bredbandscommunityn i Kista fått en gemensam plattform och forum – Sweden Broadband Alliance. Företaget är också aktiv i Kista företagsgrupp, där de tar tillvara branschintressen med Kistafokus. Stödet till de mobila nätverken med entreprenörsfokus är också starkt och föredömligt.


Interactive Institute
Interaktiva Institutet har med sitt engagemang i Kistas offentliga miljö bidragit till en öppen dialog mellan aktörer som verkar för det offentliga rummet, konstnärer, kulturpersonligheter och myndigheter/förvaltningar. Exempel är Cultural Infrastructure Kista -(CIK) och Digital Arts Center (DAC). Interaktiva Institutet sprider på ett föredömligt sätt Kista Science Citys varumärke på den internationella arenan, ex Visual Voltageutställningen.


Atrium Ljungberg
Motivering:
Med Atrium Ljungbergs projekt NOD, får Kistas digitala varumärke en regional förankring. Kista tar steget längre och får en mötesplats för näringsliv, utbildning och kultur. Atrium Ljungberg är en drivande kraft och visar engagemang vad gäller den offentliga miljön i Kista, exempelvis via forum för Fastighetsägare och en levande boendemiljö i Ärvinge.


Data- och systemvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet – DSV
Motivering:
DSV ser värdet av att vara på plats med framtidens arbetskraft inom ICT – sina studenter. Där det händer och nära branschföretagen. Med initiativ som Kista teater, kompetensförsörjningfrågor via digitala exjobbsplattformar för möten mellan näringsliv och studenter, som smart partner i projekten för ett levande offentligt rum i Kista Science City samt som drivande kraft och sponsor av attitydmätningar för näringsliv och utbildning i Kista, visar DSV ett extraordinärt engagemang vad gäller förståelsen för betydelsen av lokal förankring. Med sin internationella strategi bär DSVs ambassadörskap Kista Science City namn ut i världen, vilket på ett utmärkt sätt bidrar till regionens varumärkesbyggande – genom aktiv samverkan och långsiktig planering samt intelligent näringslivsanpassning av utbildning och forskning.


Genom DSVs engagemang i och utanför universitetets väggar och ansvarstagande i övergripande strategiska frågor för Kistas utveckling är DSV en förebild för hur vi kan arbeta på ett sätt som gynnar både anställda, boende och studerande i Kista Science City.Mobilgalan som hålls i Vasakronans fastighet Kista Science Tower är höjdpunkten på heldagsevenemanget Mobil Framtid som även innefattar Mobilmässan och konferensen Mobil Framtid. En heldag med fullt fokus på mobilbranschen där värdefulla kontakter knyts mellan ledande aktörer inom telekom.
Förra årets vinnare av guldmobiler blev bland andra iPhone 3G från Apple som utsågs till såväl årets mediamobil som årets designmobil, Nokia E71 som fick guldmobilen för årets smartphone, Sony Ericsson W902: årets musikmobil och Sony Ericsson C905: årets kameramobil.