Telefonplan lyser upp Stockholm.

PRESSMEDDELANDE
23 oktober, 2006

Idag inviger Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin ett färgsprakande konstverk på Telefonplan som manifesterar den omvandling stadsdelen genomgår.  Den över 70 meter höga ljusinstallationen med namnet Colour by Numbers kommer att lysa upp Stockholms södra delar året ut. 

Telefonplan sjuder av förväntan. Industriområdet vid Telefonplan som länge levt och andats Ericsson är på väg att förvandlas till en egen stadsdel där form, arkitektur och nyskapande blandas med entreprenörer och boende. En stadsdel som alla boende och verksamma är med och formar.

Ljusinstallationen Colour by Numbers, som skapats av arkitekterna och konstnärerna Milo Lavén, Loove Broms och Erik Krikortz, kan styras av alla som har en telefon. Den som ringer till tornet kan kommunicera med omgivningen genom färgerna.

– Vi hoppas att Colour by Numbers kan skapa en känsla av närvaro och gemenskap runt Telefonplan. Samtidigt väcker installationen frågor om det offentliga rummet och vem som har makten och medlen att påverka det, menar arkitekten Milo Lavén.

Du kan se den interaktiva ljusinstallationen Colour by Numbers vid Telefonplan under hela hösten. Vill du själv påverka tornets utseende kan du göra det genom att ringa ett nummer och därefter välja vilken våning i tornet du vill färglägga och vilken färg du vill ha.

– Ljusinstallationen vid Telefonplan kan ses som en symbol för människors möjlighet att påverka och föra dialog. På samma sätt vill jag att stockholmarna ska ha möjlighet att påverka och föra en dialog kring stadens utbyggnad. Trygghetsfrågor är viktiga för många stockholmare och ljusinstallationen kan även ses som en symbol för de belysningsinsatser vi vill göra runt om i staden för att öka tryggheten, säger finansborgarrådet Kristina Axén Olin (m).

Idag, den 23 oktober, invigs också en utställning på Kulturhuset om just Telefonplan som beskriver det förvandlingsnummer stadsdelen genomgår – från industriområde till designstad. Inom ramen för projektet Stockholm Bygger beskrivs alla byggprojekt i området, planerna på ett Designens hus, Konstfacks verksamhet och bostäder etc. Utställningen öppnas för allmänheten kl 11.00.

För högupplösta bilder och ytterligare information vänligen gå in på: www.telefonplan.nu

För mer information om installationen gå in på www.colourbynumbers.org


För mer information:

Milo Lavén, 0704-38 58 12
P-G Sabel, AP Fastigheter 0709-68 15 74
Marika Karlsson, AP Fastigheter 0709-68 15 64Pressmeddelande 20061023.pdf