Startskott för förvandling av Regeringsgatan till ”Regent Street”

Vasakronan investerar totalt 600 miljoner kronor på att omvandla 70-talskvarten längs Hamngatan och södra Regeringsgatan mot Gamla Stan. Målet är att göra Stockholms city till en mer levande stadsdel med ökad attraktionskraft och fokus på livsstilsbutiker, restauranger och moderna kontor. Det första synliga tecknet på stadsutvecklingsprojektet var när Designhuset Illums Bolighus nyligen slog upp portarna i Sverigehuset.

Vasakronan satsar totalt 600 miljoner kronor på att förhöja värdet på området som omfattar nedre delen av Hamngatan från Kungsträdgården fram till Regeringsgatan och upp mot Jakobs Torg. Visionen är att, med NK, Gallerian och H&M som grannar, bli det fjärde hörnet i Stockholm största handelskluster. Projektet omfattar totalt 20 000 kvadratmeter butiksytor och 20 000 kvadratmeter kontorsytor.

– Vi vill se södra Regeringsgatan som ett inbjudande promenad- och handelsstråk som knyter ihop city med Gamla Stan. Det handlar såklart om att förädla våra egna fastigheter men det handlar också om att, i samråd med staden, titta på en möjlig omdaning av gaturummet, säger Per Thiberg, chef för fastighetsutveckling och uthyrning på Vasakronan.

Ansiktslyft för livligare stadsmiljö med ökad genomströmning
Stockholms östra innerstad förändrades dramatiskt under 1960- och 1970-talen och kom att domineras av stora kontorskomplex. På många håll upplevs området fortfarande som själlöst och det saknas ”citypuls”. Vasakronan vill skapa nya förutsättningar för en livligare stadsmiljö med ökad genomströmning längs södra Regeringsgatan.

– Utöver satsningen på våra egna fastigheter och att skapa rätt mix av butiker för vi också diskussioner med staden om hur vi kan förhöja själva känslan av gaturummet. Bland annat skulle vi vilja bredda trottoarerna på Regeringsgatan och levandegöra torget utanför Jakobs Kyrka med kaféer och uteserveringar, säger Per Thiberg.

Varje dag rör sig runt 74 000 personer i det omedelbara området längs med Hamngatan.
Genom utvecklingen av det nya kvarteret skapas förutsättningar för att leda flödet vidare längs Regeringsgatan och knyta ihop ett mer levande city med Kungsträdgården och Gamla Stan.

Spännande butikskoncept och exklusiva kontor
Det nya shoppingkvarteret ska erbjuda högkvalitativ handel med plats för såväl flaggskeppsbutiker som små unika butiker. Första nya hyresgäst är det danska designhuset Illums Bolighus, som nu har öppnat en drygt 2 000 kvadratmeter stor butik på fyra plan i Sverigehuset. Bland andra har även den spanska modekedjan Desigual tecknat kontrakt och öppnar till hösten 2011 en 400 kvadratmeter stor butik.

I kvarteren Spektern och Jakob Större finns cirka 40 000 kvadratmeter kontorsyta, bland annat spektakulära ”The View” – Stockholms modernaste kontor fördelat på tre glasade våningar högst upp i Jakob Större med panoramautsikt över staden.

En förutsättning för satsningen på handel var möjligheten att kunna erbjuda Swedbank nya lokaler i samma kvarter. Nu flyttar de sin verksamhet till hörnet Hamngatan/Västra Trädgårdsgatan där de får en skräddarsydd lösning och kan förverkliga sin ambition att skapa framtidens bankkontor.

Omflyttning och inflyttning av nya hyresgäster kommer att ske successivt under 2010 och 2011.

Utöver projektet i Stockholm city driver Vasakronan flera stora bygg- och stadsutvecklingsprojekt i Göteborg, Malmö och UppsalaFör mer information, vänligen kontakta: 

Per Thiberg
Chef fastighetsutveckling och uthyrning
Tel: 070-211 91 92
E-post:per.thiberg@vasakronan.se 
  
Rebecca Liljebladh Thorell
Projektledare kommunikation
Tel: 072-222 15 09
E-post: rebecca.liljebladh-thorell@vasakronan.se