Isskulptörer skapar konst på vattnet i Nacka Strand.

PRESSMEDDELANDE
Stockholm 13 maj 2003

 

Den 15 maj startar en spektakulär iskonstutställning i ett 600 kvm stort ballongtält på vattnet utanför Nacka Strand. Några av världens främsta isskulptörer skapar konst, med bl a arkitektur som tema, av 100 ton is från Torne älv. Utställningen pågår under fyra veckor och arrangeras av AP Fastigheter, i samarbete med Icehotel i Jukkasjärvi.

Isen kommer från Torne älvs kristallklara vatten. Temat är arkitektur och mötet mellan stad och hav. Bland annat har kända arkitekter och byggnader avbildats. Några av de byggnader som visas är Stadsbiblioteket och Stadshuset, Drottningholms slott, Operan och Kaknästornet. Isblocken i hela utställningen formar en jättelik havsvåg som i sin tur symboliserar huskroppar. Detta skapar en känsla av att vandra omkring i staden, bland gränderna. Samtidigt ger isformationerna en känsla av att vara i Stockholms skärgård.

Utställningen kommer att vara i ständig förändring, precis som en stad. Isskulptörer kommer att arbeta med nya konstverk, vilket besökarna har möjlighet att beskåda.

–  När besökaren går in på utställningen ska det kännas som att gå vidare in i vattnet och in i isvågen, samtidigt som man möts av stadsupplevelsen, arkitekturen och konsten, säger Arne Bergh, kreativt ansvarig Ice Art Nacka Strand.

Ice Art Nacka Strand sker i samarbete med Icehotel i Jukkasjärvi. Iskonsten skapas huvudsakligen i Nacka Strand med undantag av några skulpturer som skapas i Jukkasjärvi. AP Fastigheter räknar med över 10 000 besökare under de fyra veckor som utställningen är öppen.

– Vår satsning på Ice Art Nacka Strand återspeglar den vikt som AP Fastigheter lägger vid konst, design och arkitektur, säger Lennart Berg, regionchef på AP Fastigheter. Samtidigt är det ett bra sätt för oss att locka nya människor till Nacka Strand.

I anslutning till utställningen finns café och bar. Restaurangerna och hotellet i området har olika specialerbjudanden i samband med utställningen. Öppettider för Ice Art Nacka Strand är tisdag-fredag 15-23, lördag-söndag 12-22. Båtar går med täta mellanrum  från Nybrokajen under hela öppettiden.

 Pressmeddelande 20030513.pdf