EU Green Building Award till Vasakronans fastighet Riga

I Norra Djurgårdsstaden i Stockholm har Vasakronan byggt kvarteret Riga, ett av Sveriges miljösmartaste hus. Nu prisas Riga i Bryssel och fastigheten vinner första pris för sin extremt låga energianvändning.  Priset delas ut vartannat år av The European Green Building Programme och Riga vinner i internationell konkurrens kategorin Nya fastigheter.

Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms miljöprofilerade utvecklingsområden med siktet inställt på att bli klimatpositivt. Visionen är att Norra Djurgårdsstaden ska utvecklas till en internationell förebild för hållbar stadsutveckling. Totalt planeras för 10 000 nya bostäder och 30 000 nya arbetsplatser som ska kombineras med modern hamnverksamhet och annan strategisk infrastruktur som Spårväg City.

Kvarteret Riga är en av de första byggnader som färdigställts i det som ska bli ett av Stockholms klimatsmartaste områden.

Med mycket liten klimatpåverkan är Riga ett föredöme i branschen och för den vision som Stockholms stad har för Norra Djurgårdsstaden. Fastigheten har utformats för att ha så en så låg energi- och resursanvändning som möjligt och möter högt ställda krav både enligt Green Building och andra svenska och internationella miljöcertifieringssystem.

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan kommenterar priset:
– Fastighetsbranschen står för nästan 40 procent av energianvändningen i Sverige. Vasakronans ambitiöst satta målsättning är att förbrukningen i våra nybyggda fastigheter ska ligga 50 procent under lagstadgade krav. Vi vet att det är ett tufft mål att nå, men för oss är det ett sätt att visa att vi menar allvar med vårt engagemang för minskad miljöbelastning. I Riga har vi klarat målet med råge. Det är klart att det är roligt att det uppmärksammas!


Priset delas ut den 12 april i Bryssel. Prisutdelningen sker i samband med den då pågående European Sustainable Energy Week.

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Wirdenius
Vd  Vasakronan
Tel: 08-566 205 10
E-post: fredrik.wirdenius@vasakronan.se   
 
Anna Denell
Miljöchef Vasakronan
Tel: 08-566 205 81
E-post: anna.denell@vasakronan.se