AP Fastigheter lyser upp Stockholm: ”Stadssken” ger ökad puls till Birger Jarlsgatan.

 

PRESSMEDDELANDE
Stockholm 27 oktober, 2005

 
På torsdag den 27 oktober ljussätts den tredje fastigheten av åtta i AP Fastigheters pågående konstprojekt; Birger Jarlsgatan 16. Ljuskonstnär är Anders Örnberg med verket ”Digital Puls”.

 
Ljussättningen av fastigheten Birger Jarlsgatan 16, på gaveln mot det lilla torget i korsningen Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan på denna tidstypiska trettiotalsfastighet med raka, rena former är tänkt att glöda och stjärnor falla längs fasaden. Ljussättningen illustrerar de digitala signaler som överallt omger oss.

 
– Illuminationen blir en del av nattlivet på Stureplan och är en tribut till Stockholms framstående nattliga nöjesplats; mötets spänning, höga tryck och digitala puls, säger Anders Örnberg.

 
Anders Örnberg (f. 1960), har varit verksam som konstnär och arkitekt sen 1983. Han arbetar i huvudsak med utveckling och förädling av miljöer där han skapar upplevelser genom arkitektoniska, monumentala, skulpturala och måleriska former. Bland uppdragsgivarna finns allt ifrån nöjesfält och badanläggningar till kungliga slott. Mest omtalade ljussättning är den spektakulära illuminationen av Hötorgsskraporna i Stockholms city.

 
Mellan den 13 oktober och 30 november ljussätts åtta av AP Fastigheters centralt belägna fastigheter i Stockholm med olika projiceringar där Stockholms utveckling och stads puls illustreras av kända ljuskonstnärer. Både rörliga bilder, bildspel och ljusskiftningar förekommer.

 
Konstprojektet ”Stadssken” är AP Fastigheters bidrag till Stockholms stad och Designåret 2005. Projektet är ett led i AP Fastigheters satsning på design, konst och arkitektur och sker i samarbete med företaget Procon som arbetar med ljus inom upplevelseindustrin.