Allt ljus på Uppsala

En självlysande skulptur i höstmörkret eller ett upplyst dansgolv mitt på gatan och husfasader i skiftande färger.


Uppsala kommun arrangerar tillsammans med Vi i Stan en ljusfestival under november månad där 20 objekt längs en slinga i centrala Uppsala kommer att lysa och skimra på ett sätt som aldrig tidigare setts. Vasakronan och AP Fastigheter deltar i projektet.


Upplyst promenadstråk
Uppsala ska kännas vackert, säkert och tryggt, även under den mörka delen av dygnet. Längs en promenadslinga på 4,5 km kommer man att passera 20 utvalda platser som ljussatts med stor fantasi, kreativitet och konstnärlighet. Välkända byggnader, stadsrum och årum kommer att få ett helt nytt utseende och Uppsalaborna bjuds på en ovanligt upplevelserik stadspromenad under den månad som många tycker är den mörkaste och längsta under hela året.


Energisnål teknik
Med medveten ljussättning går det att skapa andra stämningar och känslor på platser. Ljussättningen kan skapa rum, hjälpa till vid orienteringen i staden och öka trygghetskänslan för den som är ute när det är mörkt. Ny energisnål teknik kan användas i mycket större utsträckning än vad som görs idag, i det här projektet visas exempel på detta. 


Trotsa mörkret
Målet med projektet är att locka till rörelse och promenader, även under den mörka årstiden. Det ska kännas tryggt och säkert att vara ute och kommunen vill visa smakprov på ny teknik och diskutera energi.


Läs mer om Uppsalas ljusfestival