Att leda med tillit
Många medarbetare förväntar sig i dag att kunna jobba delvis på distans, något som kan vara besvärligt för chefer med högt kontrollbehov. Men att leda med tillit är inte bara ett modeord som tillhör det moderna ledarskapet, utan en förutsättning för att framgångsrikt vara en del av den postpandemiska omställningen. Det menar organisationsforskaren Stefan Sveningsson, som i över 20 års tid har studerat ledarskap och organisationsförändringar.
– Tillit och förtroende bygger till stora delar på att vi delar en gemensam bild. Vad är vårt syfte? Vad står vi för? Varför är min kompetens viktig och hur kompletterar vi varandra? Här vilar ett stort ansvar på ledarskapet att skapa, tydliggöra och ihärdigt jobba med det som förenar ”vi:et”, säger Stefan Sveningsson.
Jaget före laget?
Mats Dahlquist, tidigare vd på Trygg-Hansa, är enig med Stefan Sveningsson om att företagets berättelse blivit ännu viktigare som gemensam grund. Det finns tendenser i många verksamheter att man mister blicken för helheten och ”laget”.
– Det är en utveckling som har förstärkts av att vi sitter mer på vår egen kammare och jobbar. Teamet och hur varje person bidrar till helheten är inte lika tydligt som det en gång var.
Trots att hybridkontorets framväxt har diskuterats flitigt, menar Mats Dahlquist att debatten saknar flera perspektiv. Han efterlyser ett bredare samtal om vad som bör ses som en rättighet kontra förmån.
– En ledare måste i slutändan ta ansvar för vad som funkar för varje enskilt team och för verksamheten i stort, säger han och fortsätter:
– Just nu testar vi oss alla fram. Men det finns också ett behov, även bland medarbetare, att organisationen sätter tydliga ramar för hur hybridarbetet ska se ut och i vilken utsträckning det ska vara möjligt. Annars riskerar vi att skapa osäkerhet, vilket direkt motverkar ett ledarskap byggt på ömsesidig tillit.