Vasakronan - fastighetsbolag med fokus på kontor och butiker
Publicerad: 2015-04-22

Hur varmt är lagom?

Kontorsgrannen muttrar att det är kallt samtidigt som du kryper under skrivbordet i jakt på termostaten för att sänka elementet. Vår inre termostat är förinställd och gör att vi kan uppleva värme och kyla helt annorlunda än kollegan. Hur ska vi kunna samsas på kontoret?

Hur kan människors upplevelse av samma plats vara så olika? Det var den frågan som den danska professorn Povl Ole Fanger sökte svar på i sin forskning. På tekniska universitet i Danmark revolutionerade han vår kunskap om termisk komfort, det vill säga hur vi upplever ett utrymme temperaturmässigt. Tanken var att kunna fastslå den optimala inomhustemperaturen med hänsyn till människors komfort.

Resultatet blev två olika index; ett som visar vad en grupp människor i genomsnitt tycker om ett visst givet klimat, och ett som anger hur stor andel av personerna i gruppen som förväntas vara missnöjda. Väldigt förenklat betyder det att de flesta som jobbar, exempelvis i en kontorsmiljö, är nöjda med en temperatur på 22 grader på vintern och 24 grader på sommaren. Men bara om alla har lika mycket kläder på sig, har samma aktivitetsnivå, samma dagsform och sitter på samma avstånd från fönster eller andra reflekterande ytor. Hur ofta händer det?

Inomhusklimat-typer

Den optimala inomhustemperaturen på kontoret är 24 grader på sommaren och 22 grader på vintern. Det beror på att vi oftast klär oss tunnare på sommaren och då behöver kontoret hålla en högre inomhustemperatur. Detsamma, fast omvänt gäller på hösten och vintern.

Göran Wigermo, teknikenhetschef Vasakronan

Tack vare Fangers forskning förstår vi vilka faktorer som bidrar till upplevelsen av temperaturen och att vi måste ta hänsyn både till luftens temperatur och andra faktorer. Fangers forskning visar också att det framförallt är klädsel och aktivitet som påverkar vår temperaturupplevelse. Genom att stå istället för att sitta kan upplevelsen av temperaturen skilja fyra till fem grader. En kofta eller kavaj ökar upplevelsen med två grader, medan en undertröja plussar på en halv grad.

Den enklaste parametern i inomhusklimat kan lite motsägelsefullt vara alla de tekniska systemen. När de är rätt inställda och fungerar korrekt så är det varje individs subjektiva bedömning av vad som är behagligt eller inte just den dagen som blir avgörande. Då gäller det att hitta sin inre termostat och förstå vad man själv kan göra för att förbättra sin upplevelse.

Tips och trix för egen temperaturjustering

 

  • Stå eller sitt och jobba, cirka 2 graders skillnad
  • Vinterkavaj eller kofta, cirka 2 graders skillnad
  • Tunn kavaj eller tröja, cirka 1,5 graders skillnad
  • Undertröja, cirka 0,5 graders skillnad
  • Långärmad skjorta i stället för kortärmad, cirka 0,5 graders skillnad
Människor har låg acceptans för avvikelser. Redan vid några graders upplevd temperaturförändring så anser vi det vara oacceptabelt.

Hämtat från Povl Ole Fangers forskningsresultat

inomhusklimat

I 90 procent av fallen lyckas vi leverera en inomhustemperatur mellan 22-24 grader. Samtidigt är det så att den temperatur som de tekniska systemen styrs mot och den temperatur människorna upplever kan vara olika rent tekniskt. En termostat mäter normalt endast luftens temperatur, medan vi människor känner av både luftrörelser och värmestrålning mot ytor.

– Jag har testat allt, men det måste vara något fel på systemet!

Så kan det såklart vara. Då är det bra om våra tekniker får reda på det. Du kan enkelt meddela dem via vår kundtjänst 08-566 206 00 eller via mejl kundtjanst@vasakronan.se

Tycker du att det här med inomhusklimat på kontoret verkar intressant? Ladda ner Värdens Pocket, fullmatad med kunskap från Vasakronan. Lättläst och tillgänglig.

  • Det senaste inom inomhusklimatforskningen
  • Varm- och kallblodiga typer
  • Besök hos SEB Telefonbanken – kontor med klimatutmaningar
  • Tips för en bra inomhusmiljö m.m
Värdens-pocket-Inomhusklimat