Vasakronan - fastighetsbolag med fokus på kontor och butiker
Publicerad: 2016-12-16

I huvudet på tomten

Vem vet mer om julhandeln än tomten själv? Inför årets stora köpfest har vi pratat med julens huvudperson om VR, trender och paket som inte är paket.

Header_items

Vad blir årets julklapp?

– Enligt HUI, blir det VR, Virtual Reality. Allt ifrån billigare glasögon till lite dyrare utrustning. Men jag tror också att många väljer bort prylar och ger upplevelser istället. Kanske en resa eller ett SPA-besök. Eller så skänker man pengar till välgörande ändamål.

Vilka andra jultrender ser du?

– Att det smyckas och pyntas mer och mer på gator och torg. Och inte bara i de större städerna, utan också på mindre orter. Det är ett sätt att visa stolthet över sin stad och över julen. Kul, mysigt och trevligt!

Slår julhandeln rekord igen?

– För varje år har omsättningen i princip ökat. Det kommer den högst troligt göra i år också. Men det är inte självklart att det också innebär att lönsamheten ökar. Det beror helt på hur marginalerna ser ut.

– Jag tror att handeln behöver locka med annat än fördelaktiga priser. Till exempel olika typer av service som det går att ta betalt för. Det kan vara paketinslagning eller att få julklapparna hemskickade.

Kommer vi att handla fler julklappar på nätet?

– Ja, i år planerar varannan svensk att handla julklappar på nätet. Det är en markant ökning från fjolårets 40 procent. Förra året uppskattade svenska konsumenter att de hade handlat julklappar på nätet för 5 miljarder kronor. Prognosen är att den siffran i år bli drygt 6 miljarder. Alltså cirka 24 procent mer än i fjol. 

Vad tycker Tomten om Black Friday?

– Jag är lite kluven. Det är kul att handeln stimuleras. Men i och med att priserna sänks så pass mycket blir det lite som att ge bort en del av lönsamheten. Black Friday har säkert också tagit en del från julhandeln under december.

God Jul & Gott nytt år!
Önskar Tomten gm Jesper Örtengren

 

Header_pallo2