Vasakronan - fastighetsbolag med fokus på kontor och butiker
Publicerad: 2015-04-02

Behövs kontoret?

Sättet på vilket vi arbetar håller på att förändras i grunden. Men har våra arbetsplatser hängt med i förändringen? Det är en av frågorna vi söker svar på när vi träffar några av världens främsta tänkare kring framtidens arbetsplats.

Vilken roll kommer arbetsplatsen att spela i framtiden? Vi åkte till New York och träffade den världsberömde designern Karim Rashid för att höra hans tankar om vad det är som formar framtidens arbetsplatser. Vi träffar också varumärkesexperten Johan Ronnestam, antropologen Viktoria Walldin och innovatören Ronald Van Den Hoff för att ta reda på vilken roll våra kontor kommer att få när tekniken förändrar våra liv och vårt arbete.

Vi måste bli ärligare, mänskligare och mer transparenta när vi utformar våra arbetsmiljöer. Vad kommer att främja kreativiteten, vad kommer att bli en katalysator? Om vi gör det kommer folk att må bättre, ditt företag kommer bli mer produktivt och det kommer i slutändan ge en positiv effekt till dina affärer.

Karim Rashid - industridesigner

I Amsterdam möter vi innovatören Ronald Van Den Hoff som berättar för oss sin syn på framtidens arbetsplats som en mötesplats där du kan träffa ditt nätverk. Han pratar om hur organisationens roll blir att erbjuda den scenen och låta saker hända. Det man behöver göra är att skapa en dynamisk miljö som ger människor tillfällen till spontana men meningsfulla möten. Flödet av människor liknar det som finns i en nattklubb eller ett köpcentrum.

Varumärkesexperten Johan Ronnestam menar att när ett företag är inne i en förändringsprocess så behöver de fundera över hur världen kommer se ut om 7-10 år. Hur teknologin kommer påverka vår vardag och hur våra medarbetare kommer vilja arbeta påverkar vilken väg vi ska gå. Först när vi gjort det kan vi få ett hum om hur vi bör utforma vår arbetsplats.

Så vilken roll kommer framtidens arbetsplats att spela?

Givetvis så är det ingen som har det exakta svaret på den frågan. Det vi vet med säkerhet är att vi är inne i en förändringsperiod och att både rollen och funktionerna kommer att förändras. Kanske är det rent av så att arbetsplatsen blir viktigare än någonsin. När tekniken inte längre sätter begränsningar öppnas nya möjligheter för framtidens arbetsplats som en katalysator, kulturbärare och mötesplats.

 

Arbetsplats som mötesplats

Fundera över hur världen kommer se ut om 7-10 år, över hur dina medarbetare kommer vilja arbeta då och hur teknologin kommer påverka vår vardag?

Johan Ronnestam - varumärkesstrateg

Viktoria Walldins tre frågor innan du utformar en lokal

  • Vilka är det som ska sitta här?
  • Varför ska de sitta här?
  • Hur ska jag få dem att må bättre av att sitta här?
Victoria