Vilken arbetsplatsstrategi är rätt nu?

Hur vi ska jobba i framtiden är en het fråga. Det vi vet är att kontoren förändras och att människor både vill träffas och jobba på distans. Britt Lindqvist, chef för affärsutveckling på Vasakronan, träffar många företag och ledningsgrupper. Vilka frågor ligger på bordet nu och vilken strategi ska man välja?

Nio av tio vill se sina medarbetare på plats

På Vasakronan har vi guidat hundratals företag på vägen mot framtidens kontor. Ofta i rundabordssamtal med representanter från olika ledningsgrupper. Britt Lindqvist ser att en majoritet av de ledare vi träffar vill ha tillbaka sina medarbetare på plats.

–  De tror på kollektiv intelligens och mänsklig dynamik. Den största kreativiteten föds inte på Teams. Eller som en vd sa: Om du tar två fotbollslag, det ena träffas aldrig och de andra alltid. Vilka tror du vinner? 

Att arbetslivet förändras är knappast något nytt. I början av 2000-talet övergavs de egna rummen till förmån för öppna kontorslandskap. På så sätt skulle samarbete mellan kollegor bli bättre. Kring 2010 föddes det aktivitetsbaserade kontoret, utan fasta skrivbord och med flexibla ytor och zoner. De senaste åren har coworking poppat upp som en ny möjlighet.

–  Vad som är framtidens kontor, det har vi pratat om de senaste 20 åren. Och det kommer vi att fortsätta med. Är det något som är konstant, så är det att allting hela tiden förändras, säger Britt Lindqvist.

Britt Lindqvist, chef för affärsutveckling på Vasakronan,

Viljan att komma in till kontoret avgör

Under pandemin har vi vant oss vid och sett att det fungerar rätt bra att jobba på distans. Många ser fördelar i att arbetet faktiskt kan göras mer effektivt och att livspusslet blir lättare att få ihop.

– Det finns helt klart en utmaning i detta. Ska företag locka de vassaste talangerna går det inte tvinga folk in till kontoret. De måste vilja. Och för att lyckas med det behöver företagen jobba både med kulturen och ledarskapet.

Hon menar att det som nu är lite av ett buzzord, hybridkontor, inte heller är särskilt nytt. Det vill säga att kombinera arbete på distans med ett kontor som främst blir en plats för samarbete och möten.

– Den utvecklingen såg vi långt före corona. Nu har den accelererat. Men vilken kontorslösningen man än väljer finns det alltid tre delar som måste samspela: plats, teknik och människa.

Så, vilken arbetsplatsstrategi ska man välja?

Svaret på den frågan ser olika ut för olika företag och verksamhet, menar Britt och fortsätter:

– Många fokuserar snabbt på lösningen. Ska vi öka eller minska yta, ska vi satsa på fler rum eller bara mötesplatser? Ska vi jobba mest hemma eller på kontoret? Det viktigaste är att hitta samspelet mellan platsen, människan och tekniken så att medarbetarna får förutsättningar att må bra, känna engagemang och bidra med sin kompetens på bästa sätt. 

– Det kan bara göras på ett enda sätt. Det gäller att ställa sig rätt frågor och hitta fram till svaren genom en utforskande process. Helt enkelt se över sin arbetsplatsstrategi så att de val man sedan väljer att göra, görs av en anledning, avslutar Britt. 

Har du frågor om arbetsplatsstrategi?

Kontakt Britt så hjälper hon dig vidare.

Britt Lindqvist

Chef affärsutveckling

Vill du djupdyka lite mer?

Här kan du läsa mer om arbetsplatsstrategi