Det mesta av de bästa

Det mesta av de bästa

Tre våningar inspiration och inredning. Malmöborna har fått ett nytt designmecka i det som en gång var en gammal biograf. Här finns idag det mesta av de bästa från både svenska och internationella formgivare.

Scania (senare Biopalatset) invigdes 1925. Vid ungefär samma tidpunkt köpte Svenssons i Lammhults grundare, Erik Svensson, den Ekrothska fabriken i Lammhult i Småland. När Svenssons i Lammhults nya butik i Malmö hade premiär i våras sammanlänkades biografens och möbelkedjans långa historia.

På 2500 kvadratmeter i tre våningar kan kunderna hitta det mesta och det bästa av möbler och heminredning från svenska och internationella formgivare. Alvar Aalto, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen kombineras med nya stjärnskott som exempelvis trion Claesson, Koivisto & Rune, som förra året vann Elle Interiörs Designpris för sitt ”nytänkande, mångsidighet och unika talang”.

Butiken i Malmö är Svenssons i Lammhults fjärde. De andra tre finns i Lammhult, Stockholm och Göteborg. Förkärleken för stil och god kvalitet har alltid genomsyrat verksamheten. Praktiskt, slitstarkt och tidlös skönhet är några av ledorden.

När man kliver in genom entrén från Södergatan känner man historiens vingslag. Den klassiska och k-märkta passagen med vägg- och takmålningar av konstnären Einar Forseth har restaurerats till sin fornstora glans och ursprungliga färger. Men istället för filmaffischer i de gamla reklamskåpen som pryder väggarna finns nu bilder på möbelklassiker. Till exempel Nils Strinnings Stringhylla, Poul Henningsens PH-lampa och Arne Jacobsens stol Myran.

Även andra detaljer från den gamla biografen har bevarats. Till exempel trappan upp till det som var den övre foajén och den runda öppningen mellan våningarna. Utöver entrén mot Södergatan, som behållit den stora biobaldakinen, finns ytterligare en ingång från Kalendegatan. Här låg tidigare den gamla utgången från biografen.