Poppels förbereder mäskning, lakning och jäsning i Platinan Kopiera

Poppels förbereder mäskning, lakning och
jäsning i Platinan

Lilla Bommen håller på att förvandlas. En ny bro är på plats, stadsbilden ritas om och centrala Göteborg breder ut sig mot kajen och vattnet. Som en symbol för områdets utveckling stoltserar ett nytt landmärke med imponerande glasfasad och spännande arkitektur. Fastigheten Platinan är annorlunda på flera plan. Vad sägs till exempel om ett citybryggeri på 700 kvm?

Citybryggeri med hantverket i fokus

I början av sommaren 2022 öppnar det Jonseredbaserade hantverksbryggeriet Poppels upp dörrarna till en ny ölupplevelse på Lilla Bommen. Ett citybryggeri där gästerna ska kunna träffas över en god hantverksöl och äta en bit mat som passar speciellt bra ihop med öl. Poppels passion har alltid kretsat kring att kombinera öl med mat. Magnus Pettersson, marknadschef och ölentusiast, menar att etableringen i Platinan och Lilla Bommen passar Poppels perfekt, just för att det är så annorlunda och oväntat.

– Vi gillar att köra på i klassisk Pippi Långstrump-style – det har vi aldrig provat förut, så det klara vi säkert. Vi stökar runt, testar och kastar upp saker i luften. Det är det som gör det så himla kul och spännande. För etableringen i Platinan har vi såklart massa planer och idéer, men vi vill hålla det hemligt ett tag till. Annars förstör vi ju liksom överraskningsmomentet. Men en sak vet vi – det kommer att bli annorlunda, gott och trevligt.

Foto: Philip Rafstedt

Annorlunda möten bidrar till en levande stadsdel

Med 60 000 kvadratmeter dedikerat till kontor, hotell, coworking, restauranger och gym, blir Platinan en samlingsplats för nya, spännande och annorlunda möten. Fastigheten blir en viktig pusselbit för att levandegöra Lilla Bommen. Inte minst kommer den transparenta glasfasaden bidra till en känsla av liv och rörelse. Gränsen mellan inne och ute suddas ut och välkomnar besökaren att upptäcka Platinan och kajstråket. Dessutom kommer verksamheterna på gatuplan att locka en bredare publik.

– Visionen för Platinan har alltid varit att fastigheten ska sticka ut – både gestaltnings- och innehållsmässigt. Poppels etablering är ett kvitto på att ambitionen faktiskt börjar realiseras. Det känns verkligen spännande med ett citybryggeri om 700 kvadratmeter på gatuplan. Det ska bli så roligt att se människor ta sig till Lilla Bommen för en ny typ av restaurangupplevelse. Stadsdelen kommer upplevas både närmre och mycket mer intressant, säger Niklas Simonsson, Projektuthyrare Vasakronan Region Göteborg.

Lilla Bommen – en ”beerstination”

Att brygga öl är en gammal tradition som sträcker sig långt bak i tiden. Egentligen handlar det om en relativt enkel process som gör det möjligt att brygga både i liten och stor skala. Poppels har idag sitt huvudbryggeri i ett anrikt fabriksområde i Jonsered, strax utanför Göteborg. Platsen har blivit en attraktiv beerstination (beer destination) med bar, restaurang och rundvandringar. Men det är en helt annan upplevelse som väntar för nyetableringen i Platinan. Karl Grafström, affärsområdeschef för Poppels restaurangverksamheter beskriver ambitionen.

– Idén är ganska enkel. Vår passion är att brygga öl som passar till mat. Och det är precis det vi ska göra. Öl och mat som tilltalar både inbitna ölnördar och gäster som bara vill dricka en bärs. Det ska vara en plats där både stora som små sällskap trivs och känner sig hemma. Ett smakäventyr och en öldestination på bekvämt avstånd. Sen när det kommer till själva bryggandet kan jag väl hinta om att fatöl kanske kommer få en ny betydelse. Vi får se.

Foto: Philip Rafstedt

Poppels bryggeri

Poppels Bryggeri är ett litet bryggeri med stor kärlek till hantverket. Företaget grundades 2012 och är idag beläget i Jonsereds fabriker. Man har valt att positionera sig som en undervisande och folklig expert, en strategi som bland annat tydliggörs på öletiketterna. Här ges bryggmästaren utrymme att beskriva ölet och tydliga symboler guidar kunden till matchande maträtter. Poppels kan även skryta med att vara Sveriges största ekologiska hantverksbryggeri som dessutom tar ansvar för sitt miljöavtryck.

Läs mer om Poppels!

Området Lilla Bommen

Lilla Bommen utvecklas från kontorsområde till levande stadsdel. Det är en av få platser i Göteborg där staden når ända fram till älvens kant. Och i takt med att området utvecklas skapas en färgstark blandning av upplevelser vid vattnet, på kajen och under bron. En viktig beståndsdel för stadsdelens utveckling är närheten till den nya Västslänksstationen, Nils Ericsonterminalen, E45:ans påfart och gångstråken som binder samman staden med vattnet. Lilla Bommen har aldrig varit närmre.

Läs mer om utvecklingen i Lilla Bommen